Toate detaliile despre SUBVENTIA de criza pentru crescatorii de OVINE si CAPRINE

Crescătorii de ovine și caprine care au minimum 50 de capete, pot să beneficieze de subvenția de criză plătită din fonduri europene prin Măsura 21. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat Ghidul Solicitantului, în care se fac publice toate condițiile și pașii pe care trebuie să îi urmeze fermierii pentru a beneficia de acest ajutor în valoare de până la 2.500 euro pe fermă.

Potrivit MADR, depunerea cererilor pentru subvenția acordată prin Măsura 21 va începe la data de 25 septembrie, la centrele APIA. ”Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în special în sectoarele zootehnic (bovine, ovine și caprine), legume– fructe și cartofi, ca fiind cele mai afectate de impactul COVID-19”, se arată în documentul publicat de ministerul de resort.

Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

Condiții specifice sectoarelor OVINE și CAPRINE

Solicitantul deține minimum 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE pe unitate de producție/exploatație cu cod ANSVSA.

ATENTIE! Cele 50 capete de femele adulte pe care trebuie să le dețină solicitantul NU pot fi cumulate din cele două specii (de ex: 20 ovine și 30 caprine). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional, în fiecare exploatație cu cod ANSVSA trebuie să existe minim 50 capete femele adulte la data de 01.07.2020, din fiecare specie în parte respectiv 50 capete ovine și/sau 50 capete caprine.

Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să aibă vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020.

Sumele acordate

Sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine/exploatație:

  • între 50 -100 capete – 500 Euro
  • între 101-200 capete – 800 Euro
  • între 201-300 capete – 1300 Euro
  • între 301-400 capete – 1700 Euro
  • între 401- 500 capete – 2100 Euro
  • peste 500 capete – 2500 Euro

ATENȚIE! În cadrul sectorului ovine – caprine,  sprijinul se va acorda cumulat pe speciile ovine și caprine. Astfel, în situația în care un solicitant deține, spre exemplu, 50 de capete de ovine și 120 de caprine, acesta va beneficia de 800 Euro pentru ovine și caprine.

Acte necesare

În momentul depunerii cererii, crescătorii de ovine și caprine trebuie să prezinte următoarele documente:

  • coordonatele bancare / trezorerie. (ATENȚIE! Copia documentului trebuie depusă doar dacă aceasta prezintă modificări față de documentul depus la cererea unică 2020)
  • procură notarială și o copie a CI / BI a reprezentantului (dacă este cazul)
  • extras din registrul exploatației / animalelor emis de operatorul Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) din care rezultă efectivul de ovine și / sau caprine deținut la data de 1 iulie 2020, în exploatația/ile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere.

În total, Măsura 21 are alocat un buget de 150 de milioane de euro din fonduri europene rămase necheltuite din PNDR 2014-2020. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole