TITLUL DE DOCTOR HONORIS CAUSA DECERNAT PROF. DR. ING. SORIN MIHAI CAMPEANU

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca decernează în data de 20 iulie 2018, cu începere de la ora 10.00, în Amfiteatrul Roșu din incinta Bibliotecii Universitare, titlul de Doctor Honoris Causa Prof. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, rector al USAMV București.

Absolvent al Colegiului Naţional ”Sf. Sava” (Bucureşti, 1986), Sorin Mihai Cîmpeanu este doctor al Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului. Este autor/coautor a 16 cărţi /capitole şi a peste 100 de articole ştiinţifice apărute în publicaţii de profil dintre cele mai prestigioase.

În anul 2002, a primit Premiul Naţional In Hoc Signo Vinces, acordat pentru activitatea de cercetare de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, în anul 2004 a primit Medalia Meritul pentru Învăţământ, acordată în anul 2004 de către Preşedinţia României, iar în anul 2013 a primit distinctia Personalitatea anului pentru o Românie europeană, acordată de Casa  Europei.

Pe lângă activitatea didactică şi academică, Prof. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu şi-a asumat şi o carieră manageriala si guvernamentală la cel mai înalt nivel.

În perioada 2003 – 2014 a fost vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în Cercetare Biotehnol. A fost de două ori preşedinte al Comisiei IRVA, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) (septembrie 2012 – ianuarie 2015, respectiv noiembrie 2015 – iunie 2016). În perioada 2013 – 2014 a fost preşedinte al Consorţiului Universităţilor de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Din decembrie 2014 şi până în noiembrie 2015 a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, iar în noiembrie 2015 a fost prim-ministru interimar al României.

În prezent, Prof. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu este rector al Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, deputat în Parlamentului României şi preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei.

În ultimii patru ani a fost distins de mai multe universități din România cu titlul de Doctor Honoris Causa, după cum urmează: Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași (2014), USAMV a Banatului ”Regele Mihai I al României” Timișoara (2015), Universitatea din Craiova (2017), Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea ”Ovidius” Constanța, Academia de Științe Economice și USAMV ”Ion Ionescu de la Brad” Iași (toate în 2018).

Titlul ce urmează a fi acordat de USAMV Cluj-Napoca a fost propus de către rectorul Cornel Cătoi, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, ”pentru contribuții deosebite la dezvoltarea învățământului și a cercetării românești, precum și pentru creșterea prestigiului universităților de profil din România”.

Decizia a fost luată în ședința Senatului universității noastre din data de 8 februarie 2018.

Laudatio va fi prezentat de Prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va precede lucrările Consorțiului Universităților de Științe Agricole și Medicină Veterinară din România, găzduit în 2018 de universitatea noastră (20-22 iulie).