11 aprilie 2021 - 13:15

Tinta CEC Bank pentru 2020 – majorarea creditarii cu 10-15%

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, spune că pentru anul acesta principala ţintă este aceea de profitabilitate, astfel că este aşteptat un nivel al ratei ROE, calculată ca raport între profit şi fondurile proprii, de peste 10%, în timp ce ţinta de creştere a creditării este aşteptată la 10-15%.

„CEC Bank este o bancă comercială, astfel că trebuie să fie o bancă profitabilă şi eficientă. Prima ţintă pe care am propus-o acţionarului este profitabilitatea, ROE (return on equity – n.red.), ne propunem să avem un ROE peste 10%, ceea ce înseamnă că trebuie să avem o activitate operaţională eficientă“, a spus Neacşu la ZF Live.

Ţinta CEC Bank de creştere a creditării este în jur de 10-15%. „Dăm credite şi dăm într-un ritm accelerat. Anul trecut am avut o creştere de 11% la nivelul volumelor de creditare, iar piaţa a crescut cam cu 6%. Deci noi am fost peste media pieţei“.

Pentru anul 2019 este estimat un profit net al CEC Bank de aproximativ 400 mil. lei, iar capitalul total fiind de circa 2,3 mld. lei va ajuta banca să crească creditarea, dar va contribui şi la dezvoltarea băncii din punct de vedere al tehnologiei. CEC Bank, instituţie controlată de stat prin intermediul Ministerului de Finanţe, se plasează pe locul 7 în topul celor mai mari bănci de pe piaţa românească cu active de 32 mld. lei în 2019, în creştere cu 9% faţă de anul 2018. Comisia Europeană a aprobat anul trecut majorarea capitalului social al CEC Bank cu 940 mil. lei (circa 200 mil. euro).