Tinerii de la licee agricole trebuie pregătiți pentru Agricultura 4.0

În ultimii ani, termeni precum „agricultura de precizie”, „agricultura inteligentă” (smart farming) și „agricultura digitală” au avansat ideea celei de-a patra revoluții în agricultură.

Tehnologiile și sistemele care folosesc inteligența artificială sau sisteme de tip IoT, au făcut posibilă creșterea volumului producției agricole, și au contribuit la creșterea randamentului fermelor la scară planetară. Astfel, agricultura a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, cunoscută ca Agricultura 4.0.

Ce înseamnă agricultura 4.0?

Agricultura 4.0 este prezentă în câteva ferme din România care au înțeles că fermele digitalizate au avantajul de a putea lua decizii informate, în timp real, legate de planul de semănat, de tratament, sau de intervenții. Printre acești pionieri este și Grupul Frizon , acolo unde tractoarele și utilajele circulă și întorc singure la capăt, fertilizarea și semănarea se realizează variabil prin tehnologii coordonate prin sateliți, iar toate tipurile de consum sunt monitorizate și gestionate în timp real prin tehnologii IoT.

În timp ce fermele de viitor funcționează deja prin intermediul API-urilor și a sistemelor digitale integrate, planurile de lecții din liceele agricole din România continuă să acopere doar noțiuni agricole de bază, fără deschidere și pregătire către perspectivele oferite de fermele modernizate. Pentru că agricultura 4.0 are nevoie de cât mai mulți fermieri bine pregătiți care să lucreze în ferme tehnologizate, e necesar să construim o punte între formarea școlară și lumea profesională. Programul derulat de Fundația World Vision România și sprijinit de Grupul Frizon răspunde nevoii în creștere de a atrage tinerii către un liceu cu profil agricol precum și pentru a oferi oportunități de învățare la locul de muncă.

Cum pregătim elevii pentru Agricultura 4.0?agricultura

Pe tot parcursul anului, Grupul Frizon își deschide larg porțile atât pentru tinerii care își doresc să devină fermieri sau ingineri agronomi, cât și pentru profesorii de la liceele agricole. Profesorii și elevii care participă la vizite de studiu în cadrul fermei Frizon sunt incluși în programul pe care World Vision România îl derulează în cadrul Consorțiului „Creștem prin Educație Agricolă”. Prin acest program, cele 56 de licee cu profil agricol din România au la dispoziție un modul educațional inovator despre agricultura durabilă și Agricultura 4.0: „Călătorie spre anul 2050”. Modulul vorbește copiilor despre sustenabilitate și răspunde la întrebarea: „Cum vom hrăni 10 miliarde de oameni în anul 2050?”. Planurile de lecție, însoțite de filme și prezentări familiarizează elevii cu cele mai importante concepte ale agriculturii durabile. Astfel elevii învață despre cum bunele practici de management în agricultură influențează producția de hrană reducând impactul asupra mediului și îmbunătățind calitatea vieții oamenilor.agricultura

Cu sprijinul Grupului Frizon, elevii și profesorii incluși în program, au acum ocazia să experimenteze în mod real cum se poate realiza Agricultura 4.0, agricultură bazată pe tehnologii de top, stații meteo și utilaje smart. In luna iulie la fermele din Nănești și Tătăranu, se va organiza o lecție practică de instruire pentru profesorii de la liceele agricole care au folosit deja pachetul educațional Agricultura 4.0 la clasă. Totodată Frizon Holding găzduiește elevii de la liceul din Cudalbi, jud. Galați pentru stagii de practica începând cu anul 2021. In acest an, o clasă de învățământ profesional în sistem dual pentru calificarea MECANIC AGRICOL a beneficiat de stagii de învățare la fermă.agricultura

Este una dintre metodele prin care Teofil Dascălu, co-acționar în cadrul grupului Frizon își dorește să contribuie la o societate mai bună.

Datoria oricărui antreprenor este aceea de a se implica și a da înapoi societății din ceea ce a primit. Iar în cazul nostru, acest lucru se vede în faptul că am plantat 100 de hectare de pădure pentru a proteja biodiversitatea, am diminuat cu 80% îngrășământul chimic și folosim îngrășământ organic, practicăm lucrări minim invazive asupra solului și utilizăm «cover crop» pentru a diminua emisiile de carbon. Cel mai recompensator efort pe care îl depunem în sprijinul societăți sunt stagiile de practică pe care le organizăm cu Liceul Tehnologic Cudalbi și cu Fundația World Vision România, pentru că ne dorim ca tinerii să înțeleagă că poți avea o meserie de viitor în Agricultură”, spune Teofil Dascălu.

 Teofil Dascălu – portret de fermier care folosește Agricultura 4.0agricultura

Teofil Dascălu (foto) a început să lucreze în agricultură în urmă cu 12 ani. Înainte de a începe, a urmat cursuri universitare, fiind inginer agronom și a continuat să se perfecționeze urmând diferite masterate în străinătate. A beneficiat de o bursă de studii din SUA și a lucrat în diverse ferme de unde a preluat modelul agriculturii 4.0, o agricultură bazată pe tehnologii de top. Acum, este co-acționar în cadrul Grupului Frizon, o fermă de 4.300 de hectare care cultivă în special porumb, floarea soarelui și soia.

Încă de la început, din prima iarnă a anului 2009, Teofil Dascălu a înțeles cât de importantă este investiția în tehnologie. Pentru a fertiliza cultura de grâu, avea nevoie să angajeze 5 oameni, și știa că există metode mult mai eficiente și mai rapide prin care poate realiza fertilizarea. Astfel, încă din primul an de agricultură, Teofil Dascălu a folosit profitul pentru a reinvesti în tehnologie, iar după 12 ani de activitate poate spune că Frizon este cea mai tehnologizată fermă din România, singura reprezentativă pentru Agricultura 4.0.

Dacă acum 13 ani porneam semănatul atunci când mă duceam în câmp și analizam empiric umiditatea din sol, temperatura gradul de compactare a solului și alți parametri, în prezent toate aceste date sunt prelucrate statistic și nu printr-o interpretare empirică”, explică Teofil Dascălu.

Frizon Group demonstrează, an de an, că agricultura de precizie este unul dintre cele mai sigure și atractive domenii pentru investiții. Fie că vorbim de un an agricol greu, datorat capriciilor vremii, sau de efectele nefaste ale pandemiei, fermele digitalizate au avut avantajul de a continua producția la scară mare și de a putea lua decizii informate legate de planul de semănat, de tratament, de intervenții în caz de dăunători, având în continuare o creștere anuală sustenabilă.

Domeniul agricol reprezintă pentru România un domeniu strategic, un domeniu în care oamenii pot începe astăzi și peste 10 ani de muncă asiduă să ajungă să fie cunoscut, să fie milionar în euro, și chiar să schimbe ceva în mediul lor”, ne spune Teofil Dascălu, ca îndemn adresat tinerilor care își doresc să urmeze o carieră în domeniul agricol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole