Cum pot tinerii fermieri care au depășit limita de 24 de luni să acceseze fonduri europene

Submăsura 6.1 este una dintre cele mai populare măsuri pentru accesarea de fonduri europene în agricultura românească. În ultimii ani, mulți tineri fermieri au și-au înființat ferme prin intermediul acestei submăsuri, însă există la fel de mulți tineri care se află acum în imposibilitatea de a mai depune proiecte. Ceea ce îi împiedică este o condiție din ghidul solicitantului, care specifică faptul că aceștia trebuie să aibă maximum 24 de luni de la înregistrarea ca micro-întreprindere/întreprindere mică înaintea depunerii cererii de finanțare.

Deși au existat demersuri, atât din partea mediului asociativ, cât și din partea Ministerului Agriculturii, ca această condiție să fie eliminată, ea se află din 2017 în regulamentul european, așa că tinerii care au depășit acest termen se află în imposibilitatea de a mai accesa fonduri europene prin submăsura 6.1. Consultantul Ion Păunel a explicat acest lucru în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, răspunzându-i unui telespectator AGRO TV interesat de acest subiect.

”Din păcate, aici avem o veste tristă. Din partea Ministerului Agriculturii există toată disponibilitatea, însă eliminarea acestei limite de 24 de luni nu este posibilă pe perioada de tranziție. Până în anul 2017 era doar o limită impusă de statul român, însă din toamna anului 2017, este impusă prin regulament european și nu cred că vom reuși să o schimbăm pentru perioada de tranziție”, a precizat Păunel.

Totuși, cauza nu este una pierdută pentru tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene și au depășit această limită. Pentru a veni în sprijinul lor, MADR a alocat pentru perioada de tranziție o sumă distinctă dedicată tinerilor fermieri în cadrul submăsurii 4.1, care va putea fi accesată și de către cei care au depășit termenul de 24 de luni

”Pentru cei care au mai mult de 24 de luni, au posibilitatea să meargă pe măsura 4.1, componenta dedicată doar tinerilor fermieri, cu o finanțare de 70-30 din informațiile pe care le avem până la această dată”, a mai explicat consultantul Ion Păunel.

Le reamintim fermierilor doritori să beneficieze de fonduri europene că submăsura 4.1 pentru perioada de tranziție 2021-2022 a fost împărțită astfel:

- Publicitate -
  • sM4.1 – achiziții simple și echipamente de irigații în fermă (exceptând legumicultură și cartof) – alocare publică 125 milioane euro
  • sM4.1 – vegetal și zootehnic și condiționare și procesare în fermă și marketing (fără sectorul legume și cartofi) (modernizare) – alocare publică 110 milioane euro
  • sM4.1 – tineri fermieri achiziție utilaje (vegetal și zootehnic) – alocare publică 75 milioane euro
  • sM4.1 – zootehnie (producție primară și marketing; fără condiționare și procesare) NAȚIONAL – alocare publică 240 milioane euro
  • sM4.1 – zootehnie (producție primară și marketing; fără condiționare și procesare) MONTAN – alocare publică 60 milioane euro
  • sM4.1 – legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing, inclusiv utilaje și irigații) – alocare publică 100 milioane euro
  • sM4.1 – condiționare, procesare și marketing – legume și cartofi (modernizare) – alocare publică 50 milioane euro.

De asemenea, pentru tinerii fermieri care se încadrează în limita de 24 de luni și vor să acceseze fonduri europene prin submăsura 6.1, reamintim faptul că alocările financiare pentru fiecare proiect vor fi mai mari începând cu anul acesta. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în exclusivitate pentru AGRO TV.

”Am introdus valori crescute per proiect, în sensul că alocările maxime per proiect vor fi de 70.000 euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare/procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO. De asemenea, vor fi alocați 60.000 euro per proiect pentru exploatațiile care integrează aceleași operațiuni de condiționare/procesare și agricultură ecologică, pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 SO”, a precizat Adrian Oros în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Mai mult, alocarea financiară totală pentru submăsura 6.1 pentru perioada de tranziție este de 100 milioane euro, însă există demersuri pentru ca aceasta să fie dublată. În acest sens, Uniunea Salvăm Țăranul Român a trimis o solicitare oficială către MADR.

Rămâneți pe AGRO TV pentru a afla în exclusivitate toate noutățile privind fondurile europene pentru fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole