Tinerii fermieri cu proiecte de succes: Vinul bun vine din Nord!

Sabin Bărănceanu se numără printre tinerii fermieri care au accesat cu succes fonduri europene nerambursabile de 40.000 de euro prin proiectul e-Antreprenor coordonat de către Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.

Așa a luat ființă Crama Nordului, pe care tânărul absolvent al Facultății de Agricultură, specializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole, a construit-o la Dărăbani, județul Botoșani, cel mai nordic oraș al țării.

Povestea Cramei Nordului a început din pasiunea tânărului Sabin Bărănceanu pentru tot ceea ce înseamnă viticultură și vinificație.

,,În anul 2022 am luat parte la cursurile organizate de Universitatea de Ştiinţele Vieții «Ion Ionescu de la Brad» Iaşi în parteneriat cu Fundația Corona, care mi-au oferit consultanță și îndrumare pe toată perioada implementării. Acolo am văzut șansa de a-mi împlini visul mult mai repede, respectiv de a avea o cramă în care să pot produce vin de o calitate cât mai înaltă, într-o zonă în care acest tip de activitate nu este dezvoltat. În urma concursului, proiectul meu a fost printre cele câștigătoare. Astfel, am accesat proiectul cu bani europeni, nerambursabili, în valoare de 40.000 de euro. Cu această sumă am reușit să achiziționez utilaje moderne necesare pentru procesul de fabricare a vinului: cisterne de inox, un desciorchinător, o presă pneumatică, un filtru și un agregat de reglare a temperaturii pentru cisterne. Povestea a prins contur, iar crama a fost înființată. Ea este situată în satul Bajura, orașul Darabani, județul Botoșani, acolo unde dețin și o mică plantație de viță-de-vie. Numele acesteia a plecat de la ideea că Darabani este cel mai nordic oraș al țării, ceea ce m-a făcut să o denumesc Crama Nordului”, precizează Sabin Bărănceanu.

Pasiunea pentru arta vinului a fost consolidată printr-un program de masterat în Tehnologia și controlul calității băuturilor. 

Crama este autorizată pentru producerea de vinuri, iar în acest an tânărul antreprenor a extins producția la cinci sortimente de vin. Astfel, are în portofoliu vinuri albe, roze și roșii din soiuri precum Fetească albă, Riesling și Merlot. Vinurile produse sub brandul „Crama Nordului” sunt ambalate în sticle etichetate sau se vând vrac, totul autorizat, totul fiscalizat. Întregul business a fost posibil odată cu absolvirea unui master în domeniu, la Facultatea de Horticultură USV Iași, specializarea Tehologia și controlul calității băuturilor. 

- Publicitate -

Tânărul botoșănean nu este străin de lumea businessurilor. Când nu produce vinuri, Sabin Bărănceanu își desfășoară activitatea în propria fitofarmacie, fiind specializat în acest domeniu.

,,Pentru mine, ca tânăr, să activez în acest domeniu mi se pare ceva fantastic. Deși este o lume nouă, grea, în care trebuie să fii foarte bun și puternic ca să reziști și în care am de învățat multe, eu sunt optimist și determinat să fac față oricărui obstacol. Mă simt pregătit și capabil să pot duce businessul acesta la un nivel cât mai înalt, iar Crama Nordului să devină unul dintre concurenții importanți pe piața vinurilor din România, ceea ce mi-ar oferi un nivel maxim de satisfacție în urma muncii depuse! Nu eram neapărat străin de această lume, deoarece mai dețin o afacere, o fitofarmacie în orașul Darabani, care a luat naștere înaintea Cramei, din fonduri proprii, iar aceasta mi-a dat și mai mult curaj că se poate și că-mi pot concretiza pasiunea pentru arta vinului. Planurile de viitor sunt mărețe. Îmi doresc să extind plantația de viță-de-vie, să dețin cât mai multe soiuri de struguri, să măresc capacitatea de producție a cramei, să achiziționez noi utilaje necesare procesului de fabricare și îmbuteliere a vinului. Realizarea acestui bussines mi se pare a fi una din cele mai bune părți a vieții mele”, încheie Sabin Bărănceanu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.

Citește și A accesat fonduri europene și scoate profituri bune dintr-o afacere de… pus pe foc!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole