22 iunie 2021 - 20:02

Tinerii fermieri cred in asociere. ”Timpul a demonstrat ca e un pariu castigator”

Agricultura este unul dintre sectoarele prioritare strategice ale unei țări, și asigură securitatea alimentară, mai precis buna funcționare a statului. În România, din totalul de 3.422.030 de exploatații agricole, aproape 2,5 milioane lucrează mai puțin de 2 ha, iar aproximativ 823.000 au sub 50 ha. Aceste milioane de gospodării țărănești și ferme mici de subzistență reprezintă piloni importanți pentru securitatea alimentară a României, atât din perspectiva autoconsumului care susține populația rurală în perioade de criză, dar mai ales din cea a potențialului acestora de a se integra în lanțurile de desfacere și a vinde surplusul pe piață. Dar pentru a ajunge la vânzare și la performanță, este necesar ca fermierii mici să se asocieze, considera Alexandra Toderiță, director executiv al Centrului Român de Politici Europene. Invitată în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, aceasta a spus că tinerii fermieri sunt mult mai receptivi la tot ce înseamna model de urmat din occident.

”Din câte am observat, tinerii care au lucrat în străinătate înțeleg mai bine conceptul de cooperativă. Au mai puține temeri față de procesul de funcționare al unei cooperative. Știu că totul este foarte clar, statutar, și este o modalitate democratică de luare a deciziilor. Prin asta și-au câștigat încrederea. Timpul a demonstrat că pentru ei a fost un pariu câștigător. Mai mult, fermierii au angajat manageri de vânzări care cunoșteau foarte bine piața, oameni care știu să negocieze, care știu să încheie contracte. Aceștia au relaționat cu marile lanțuri de magazine de la noi, și așa produsele lor au ajuns în coșul consumatorilor. Pot spune că membri cooperativei au acum cifre de afaceri de sute de mii de euro”, a afirmat Alexandra Toderiță, director executiv al Centrului Român de Politici Europene.

Provocările întâmpinate de micii fermieri explică rolul formelor asociative, pentru a salva și canaliza spre desfacere producția autohtonă. Sectorul cooperatist este un actor economic şi social puternic în cadrul societăţii, atât prin cotele de piaţă deţinute şi aportul activităţii lor în economia națională, cât şi prin numărul de membrii şi prin bunăstarea oferită cetăţenilor prin locurile de muncă create.

Emisiunea  “Agricultura, o șansă pentru România”  este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii,inițiativă susținută de AgroTv, ProfitTv și Look Pus.

ALĂTURĂ-TE  ACESTUI  PROIECT!

Mai multe informații pe  asdar.ro