21 ianuarie 2022 - 03:19

Tinerii fermieri care au prioritate la finanțarea de 70.000 euro/fermă

În data de 27 august, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat sesiunea de depunere a proiectelor pentru submăsura 6.1, prin care tinerii fermieri pot accesa fonduri europene în valori cuprinse între 40.000 euro și 70.000 euro. Deși ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1 a rămas în mare parte neschimbat, există câteva elemente de noutate prin care sunt prioritizați tinerii fermieri care îndeplinesc anumite condiții.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a căutat să explice, alături de consultanții Marian Vișu-Iliescu și Gabriela Fekete, cele mai importante condiții, astfel încât să vină în ajutorul tinerilor fermieri interesați de submăsura 6.1.

”Suntem în prima lună de depunere a proiectelor. Schimbări foarte mari pe ghid nu sunt, decât pe criteriile de selecție, unde a suferit o altă configurație. Noi acum beneficiem de fostul PNDR ca și ghiduri, cu mici modificări la criteriile de selecție, dar cu bani noi din alocarea aferentă exercițiului financiar 2021-2027. Pe această submăsură 6.1 sunt alocați 100 de milioane de euro. Toată această sumă a fost lansată anul acesta, în această sesiune, probabil ca să existe siguranța cheltuirii lor și implementării proiectelor cât mai rapid posibil.

Pe submăsura 6.1 beneficiază tinerii de la vârsta de minim 18 ani până la maxim 41 de ani fără o zi în momentul depunerii cererii de finanțare. A doua condiție obligatorie pentru a fi eligibil este aceea de a avea o exploatație de minim 12.000 SO și maxim 50.000 SO. Această dimensiune este la un moment dat splitată pentru acordarea sumelor forfetare aferente: între 12.000 SO și 29.999 SO se alocă suma de 40.000 euro, iar exploatațiile cuprinse între 30.000 SO și 50.000 SO pot primi suma de 50.000 euro. În considerentul în care beneficiarul, prin planul de afaceri, își asumă ideea de a face o procesare sau să meargă pe partea de agricultură ecologică, mai poate primi o bonificație de 20.000 euro”, a explicat consultantul Marian Vișu-Iliescu.

În ceea ce privește criteriile de selecție a proiectelor, tinerii fermieri trebuie să știe că există modificări față de sesiunile anterioare, în sensul în care Ministerul Agriculturii dorește să stimuleze mai mult preluarea exploatațiilor agricole de către tineri, dar și asocierea fermierilor.

”Solicitanții care preiau trei exploatații primesc 20 de puncte, solicitanții care preiau două exploatații primesc 15 puncte, iar pentru o exploatație se acordă 10 puncte. Tot așa, cei care au studii superioare în domeniul proiectului primesc 20 de puncte, dacă au studii liceale pe ramură agricolă – vegetal sau zootehnic – primesc 15 puncte, iar pentru cursuri în domeniu primesc 10 puncte.

În ceea ce privește condițiile noi pe care nu le-am avut până acum, pentru partea de protecție a mediului, utilizarea eficientă a resurselor și gestionarea gunoiului, primesc 15 puncte. Iar ca noutate, cei care se înscriu într-o cooperativă agricolă sau grup de producători, mai primesc 15 puncte. Cei care propun în planurile de afaceri să facă și partea de producție sau modernizare a unei hale agroalimentare, primesc 12 puncte. La fel, cei care achiziționează utilaje, mai primesc încă 12 puncte”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

Tinerii fermieri pot să depună cererile de finanțare on-line pe www.afir.info, iar termenul limită este 26 noiembrie 2021, ora 16:00.