Tineri fermieri de succes: Un business care se încăpăţânează să înflorească, în ciuda exploziei cheltuielilor de producţie

Tot mai mulți tineri fermieri români dovedesc faptul că, atunci când ai ambiție și devotement, dar mai ales o pregătire pe măsură, se pot construi afaceri de succes în agricultură, în ciuda tuturor greutăților legate de cheltuielile de producţie sau de evoluția pieței.

Unul dintre acești tineri fermieri este Andrei Lazăr, absolvent al Facultății de Horticultură USV Iași, care conduce o afacere cu un parfum aparte, ducând mai departe o tradiție de familie de peste 27 de ani. Vorbim despre una dintre cele mai mari sere de flori din România, care se află la Vânători, în județul Neamț, pe care tânărul inginer horticol o administrează începând din anul 2015.

Construită cu resurse proprii, după ultimele standarde europene, sera de flori se întinde pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, iar investiția este de aproximativ 150.000 de euro.

Și pentru că primăvara, „cu alaiul ei de flori”, se apropie cu pași repezi, în seră totul e în grafic, iar plantele de sezon vor înflori curând și vor înveseli casele cumpărătorilor, spune Andrei Lazăr.

„În această perioadă ne pregătim pentru înființarea culturii de Pelargonium, fiind prima cultură din sera noastră. Producția a crescut față de acum doi ani cu 15-20%, astfel am avut în jur de 45-50.000 de ghivece”, adaugă tânărul inginer horticol.

Chiar dacă lucrurile nu merg foarte ușor, în condițiile lipsei oricărui sprijin financiar din partea statului, pentru familia Lazăr, această activitate este mai mult decât o afacere, este o pasiune. 

- Publicitate -

„Nu putem vorbi despre o creștere reală, întrucât prețurile produselor finite este același, pe când cel al materiei prime este în continuă creștere. Suntem sceptici momentan față de modul cum evoluează piața, deoarece statul descurajează producția locală, fapt ce ne afectează implicit și pe noi. Nu dispunem de suport financiar acordat de UE. Încercăm să menținem această afacere prin eforturi proprii, dedicare și muncă. Ne dorim din suflet ca și generațiile viitoare să manifeste la fel de multă implicare și devotament. Florile sunt cea mai frumoasă modalitate de a răspândi bucurie, iar noi iubim să facem asta”, explică Andrei Lazăr, absolvent al Facultății de Horticultură USV Iași.

Te-ar mai putea interesa:
Tineri fermieri de succes – La 20 de ani, preia pe umerii săi un imperiu în agricultură

Povestea unui tânăr fermier: S-a lăsat de fotbal și a construit o fermă de animale!

Tineri fermieri de succes: La 23 de ani, a dezvoltat o fermă de oi care se-nvârte după soare!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole