Timiș: Focar de gripă aviară în Ungaria

gaini_vetReprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș au anunțat vineri, în colegiul prefectural, că a fost depistat recent un focar de gripă aviară în Ungaria, la doar doi kilometri de localitatea timișeană Beba Veche.
”În Timiș nu avem niciun caz și nicio suspiciune de gripă aviară, dar în data de 13 decembrie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a notificat un focar de gripă aviară înalt patogenă (serotip H5N8) la o fermă de rațe din Ungaria, la circa doi kilometri de frontiera cu România, la nord de localitatea Beba Veche”, a declarat Adrian Radu Popa, director executiv al DSVSA Timiș.
Boala afectează atât păsările domestice și sălbatice, cât și mamiferele, inclusiv omul.
”În vederea prevenirii apariției bolii pe teritoriul județului și a reducerii cât mai mult a riscului de transmitere a acesteia la alte specii de animale și mai ales la om, se impun o serie de măsuri de aplicat, din care cea mai importantă este realizarea și menținerea pe toată durata evoluției bolii, a unei zone circulare de protecție de 3 km și a uneia de supraveghere de 10 km în jurul focarului de boală, zone în care se instituie restricții sanitare veterinare”, a spus Adrian Radu Popa în colegiul prefectural.
Potrivit acestuia, există obligația anunțării oricărei suspiciuni de boală sau mortalitate la păsări, către medicul veterinar din comună sau către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, interzicerea lăsării păsărilor în afara gospodăriilor; interzicerea transporturilor de păsări domestice în și din zonele de protecție și supraveghere instituite în jurul focarului de boală, zone ce cuprind localitățile Beba Veche, Pordeanu și Cherestur.
De asemenea, se interzic transporturile de produse (ouă, carne, pene) provenite de la păsări, de pe teritoriul celor trei localități, precum și accesul persoanelor străine în gospodăriile în care se găsesc păsări de curte, dar și menținerea în aceleași spații a găinilor cu rațele și gâștele ori cu celelalte animale, în special cu porcinele.
”Se va acorda o atenție deosebită copiilor, pentru a nu-i lăsa în contact cu păsări sau cadavre de păsări”, a atenționat directorul DSVSA Timiș.
Măsurile vor fi menținute până la stingerea oficială a focarelor de boală din teritoriile vecine României și eliminarea riscului pentru apariția acestei boli. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole