În Ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.
Scopul măsurii este de a reduce incidența la scrapie în exploatațiile de creștere a ovinelor.
Resursele financiare necesare se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate pentru anul 2020 cu această destinație, în bugetul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”.
Ce este scrapia?
Scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor. Boala este asociata cu prezenta unor proteine anormale, denumite prioni si face parte dintr-un grup de afectiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Surse de infectie:
Boala este produsa de un agent infectios care pare ca se transmite de la oaie la miel si de la capra la ied, precum si la alte oi sau capre. Modul in care se transmite de la o oaie sau capra la o alta oaie sau capra nu este cunoscut pe deplin, dar lichidele fetale, placenta sau alte tesuturi probabil ca raspandesc agentul pe pasuni sau inexploatatie in timpul fatarii, informeaza ANSVSA.
Dupa fatare, mancarea placentei de catre oaie sau capra nu trebuie permisa. Boala poate sa apara si in urma consumului accidental de fainuri proteice de origine animala de catre ovine si caprine – suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animala, faina de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrarii cadavrelor, produselor si subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate.