Cum se transformă agricultura: Testarea produselor agricole și genetica – cheia stabilității și performanței

Într-o lume în continuă schimbare, agricultura evoluează rapid pentru a se adapta la noile provocări și a îmbunătăți producția. Un factor esențial în această transformare este selecția și testarea produselor agricole de bază, care dau cea mai de preț “comoară”: semințele. 

Că vorbim de grâu, floarea-soarelui, porumb sau rapită, în acest context, RWA Raiffeisen reprezintă o autoritate la nivel de Europa. Ei au demonstrat că testarea riguroasă și înțelegerea profundă a geneticii au un impact semnificativ asupra succesului fermierilor.

În lumea agriculturii, alegerea și evaluarea semințelor sunt operațiuni complexe și critice. 

„Deși vindem semințe, ceea ce oferim cu adevărat este genetica din spatele acestora.” ne spune Philip Karoshi, Manager Portofoliu Cereale RWA 

Acest fapt face evaluarea să fie mai complexă, deoarece semințele interacționează cu mediul înconjurător și trebuie să fie testate într-o varietate de condiții. RWA, un nume de încredere în Europa Centrală și de Est, a făcut din testarea riguroasă și înțelegerea profundă a geneticii sale o piatră de temelie în crearea și recomandarea produselor agricole de calitate.

RWA – Pionieri în Testarea Produselor Agricole

- Publicitate -

Cu rădăcini adânci în istoria agriculturii, RWA a început să-și dezvolte portofoliul de semințe încă din 1917, când cooperativele din Austria au înțeles importanța materialului semincer. Astăzi, RWA este recunoscută în Europa Centrală și de Est ca o organizație producător-multiplicator de semințe, cu o tradiție îndelungată și expertiză vastă în domeniu. Cu peste 100 de ani de experiență în dezvoltarea de portofolii de semințe, RWA s-a extins la o producție și multiplicare de semințe pe peste 26.000 de hectare, cuprinzând peste 15 specii agricole.

Testarea în Diverse Medii – Cheia Recomandărilor Sigure

Una dintre cheile succesului RWA constă în rețeaua sa extinsă de centre de testare din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Această rețea permite testarea riguroasă a produselor într-o varietate de condiții, medii și factori climatici. Astfel, RWA devine un partener de încredere pentru fermieri, oferind recomandări solide privind utilizarea produselor genetice de cea mai înaltă calitate. 

“Selecția produselor, atunci când vorbim despre semințe, este destul de complicată, deoarece producem un produs specific, și anume… semințele. Dar ceea ce vindem, de fapt, este genetica din spate. Așadar, evaluarea este mai complexă, deoarece trebuie să efectuăm diferite teste, în diferite locații, pentru a testa „produsele” noastre, întrucât acestea nu sunt un produs solid, pe care să-l poți pune în depozit. Ele interacționează cu mediul înconjurător, ceea ce necesită un timp mai îndelungat pentru testare, o perioadă mai îndelungată pe parcursul căreia să testăm produsele noastre, și trebuie să mergem în diferite locații pentru a simula diferite medii, care pot apărea și afecta produsele noastre.” Ne spune Philip Karoshi, Manager Portofoliu Cereale RWA 

Genetica – Motorul Agriculturii Durabile

Un alt aspect cheie în succesul RWA este colaborarea strânsă cu peste 180 de companii de breeding (creare de soiuri și hibrizi) din Europa. Această colaborare permite accesul la cea mai bună genetică și inovații în materie de semințe. RWA testează și evaluează în peste 50.000 de micro-ploturi, oferind informații prețioase companiilor de semințe pentru a-și dezvolta calitățile de breeder. Această colaborare implică aducerea celor mai avansate materiale genetice pentru a fi testate și dezvoltate în etapele ulterioare. Însă doar câteva dintre aceste materiale genetice trec testele riguroase pentru a avansa în etapele următoare. Aproximativ 10-15% dintre liniile testate avansează, o selecție strictă pentru a garanta calitatea și performanța.Astfel, genetica de înaltă calitate devine motorul agriculturii durabile și a performanței crescute.

Așa cum afirmă Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen România, „Din punctul ăsta de vedere, RWA, în cei peste 100 de ani de când lucrează în domeniul dezvoltării portofoliilor de semințe, în special pentru cooperativele din Austria, a ajuns undeva la 26.000 de hectare de producere și multiplicare a semințelor, cu peste 15 specii. Și din punctul ăsta de vedere, noi suntem printre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare, jucător din piața de multiplicare, producere și servicii pentru companiile de semințe.”

Testarea și producerea în România

RWA a adus aceeași abordare de testare și dezvoltare și în agricultura României.  De peste zece ani genetica RWA este testată în centre specializate cum sunt unitățile ISTIS sau centre de testare private ale companiilor multinaționale sau românești. Rezultatele din aceste centre sunt informații de uz intern, ce sunt folosite la nivel de Grup. RWA este prezent cu produsele sale și în programele de testare ce fac publice rezultatele.  Este déjà foarte bine cunoscută testarea APPR unde RWA participă din 2019. Aici se măsoară performanțele produselor în condiții comparative de concurs în microploturi ce sunt identificate cu coduri pentru a nu avea influență subiectivă în aprecierile ce sunt apoi prezentate în Rapoarte anuale publice.

 Ne aflăm déjà în al doilea an când RWA produce local în țară, cu fermieri care au experiență vastă ca multiplicatori, semințele de orz și grâu destinate pieței din Sudul și Vestul României. Semințe de porumb pentru RWA sunt obținute în loturi de hibridare din județele Iași, Brăila încă din anul 2010. România fiind recunoscută ca țară cu bună experiență în această activitate, drept pentru care RWA produce aici semințe ce sunt  destinate clienților din alte țări. 

Testarea în Diverse Medii – O Provocare Plină de Descoperiri

Testarea semințelor în diferite medii și condiții este un aspect fascinant al procesului. Genetica, deși constantă, reacționează diferit în funcție de locație. De exemplu, trecerea din Europa Centrală în regiuni mai calde, cum ar fi sudul României, poate aduce reacții și provocări diferite. Aceasta face ca procesul de testare și înțelegerea geneticii să fie o provocare constantă, dar și o oportunitate de a aduce inovații în domeniul agricol.

Anticiparea Schimbărilor Climatice – Cheia Pentru Stabilitate

Cu schimbările climatice în creștere, RWA se confruntă cu provocarea anticipării condițiilor viitoare de cultivare a plantelor. Testarea în locații diverse din Europa Centrală oferă o bază solidă pentru a analiza și prognoza evoluția mediului. Pentru RWA, stabilitatea și performanța produselor sunt esențiale. 

În final, ceea ce genetica oferă fermierilor nu este doar productivitatea și semințele pentru un sezon, ci promisiunea stabilității și a performanței viitoare. 

Testarea riguroasă în medii diverse și înțelegerea geneticii sunt un angajament pentru crearea unui viitor sustenabil în agricultură.

Interviul complet cu Philip Karoshi, Manager Portofoliu Cereale RWA, poate fi văzut aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole