Teroare într-o comună din județul Buzău. Autoritățile se prefac că intervin

44

O femeie de 31 de ani și-a pierdut viața într-un accident rutier după ce șoferul mașinii în care se afla a încercat să evite un porc mistreț.

mistret

Vrei casă la Sinaia sau la Brașov? Ai grijă! Se poate întâmplă să te trezești cu ursul în curte. E prea periculos și prea scump, îți dorești o zonă mai liniștită și te gândești să mergi la Berca, pe Valea Buzăului, în apropierea Vulcanilor Noroioși? Nici aici nu e chiar bine. Localnicii au cerut autorităților să intervină după ce numărul porcilor mistreți a crescut alarmant și au început să le distrugă culturile agricole.

Mulți țărani nu-și mai cultiva terenurile pentru că animalele le distrug munca. Situația este una cât se poate de tragică, mai ales după ce în urmă cu câteva zile o femeie din zonă și-a pierdut viața într-un accident rutier după ce șoferul mașinii în care se afla a încercat să evite un porc mistreț.

„Oamenii nu-și mai cultivă terenurile, dacă azi insămantau, noaptea porcii distrugeau terenurile, oamenii trebuia să repete procedurile și pană la urmă mulți s-au lăsat păgubasi. Unii au pus lucernă, alții n-au mai pus nimic, au lăsat terenurile parloagă în condițiile în care mulți trăiau de pe urmă acestor terenuri”, a declarat primarul comunei Berca, Ionel Dobrița.
Localnicii susțin că porcii mistreți își fac de cap nu doar la Berca, ci și în alte comune din apropiere, cum ar fi Vernesti, Pirscov, Măgura ori Unguriu. Cu toate că s-au făcut sesizări la autoritățile statului, nimeni nu a făcut nimic până acum pentru protejarea satenilor. „Aproximativ 90 la sută din terenurile de aici, din zonă Rătesti, nu se mai cultivă din cauza mistreților, oamenii nu mai pot pune porumb. Unii seamănă grâu și lucernă, dar le strică și pe astea. La mine acasă, deși am gard, porcul mistreț a trecut prin gard, a scos cartofii și ceapă. La fel este situația și la vecinii mei, toată lumea e nemultumită. La sfârșitul lunii aprilie, am făcut memoriu către prefectul de atunci, ne-am adresat cu rugămintea de a ne sprijini în problemă pe care o avem cu porcii mistreți, sesizarea a fost repartizată către Agenția pentru Protecția Mediului, care ne-a răspuns că trebuie să luăm legătura cu AJVPS să trimită personal să ne ajute să păzim culturile și să le împrejmuim. Dar cine are atâția bani cât să facă atâta gard?! Eu nu am mult teren, dar puținul pe care-l am mi-l strică, iar pentru el plătesc impozit fără să câștig ceva de pe urmă lui. Ne-au mai zis să cultivăm în locuri în care nu intră mistrețul, dar să-mi arate mie cineva unde nu intră mistretul”, a declarat Ștefan Pirvu, un țăran din comuna Berca.

Răspunsul celor de la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău este unul cât se poate de birocratic și nu rezolvă cu nimic situația din teritoriu. „Există o hotărare de guvern pentru prevenirea pagubelor produse de animalele sălbatice, HG nr. 1679/2008. Potrivit acestei hotărari,  printre măsurile preventive care cad în sarcină proprietarilor culturilor agricole intră, în primul rând, solicitarea scrisă, adresată gestionarului fondului cinegetic, pentru derularea unor acțiuni de prevenire a pagubelor, urmată de asigurarea pazei în perioadele în care aceste culturi sunt frecventate de animale sălbatice și amplasarea în culturile agricole expuse a unor mijloace permise de lege pentru indepărtat animalele. Pe de altă parte, gestionarii fondurilor cinegetice pot și sunt obligați să intervină cu acțiuni de vanătoare sau goană, după caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al APM Buzău, Carmen Pavăl.

Reprezentanții AJVPS Buzău nu și-au exprimat punctul de vedere cu privire la această situație. Erau plecați la pescuit probabil sau încă nu s-au trezit din beție după o partidă de vânătoare. În schimb, prefectul Aurelia Mitrea a bătut cu pumnul în masă și a zis că o să se întâlnească cu alți mistreți, primarii din localitățile unde sunt probleme.

Citește și

Cmentariile sunt închise