Astăzi, 2 noiembrie 2021, începe perioada de valorificare a producției pentru fermierii care au accesat ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate. Potrivit Hotărârii de Guvern care reglementează programul, valorificarea producției se face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie, iar controalele pe teren realizate de reprezentanții APIA și DAJ au început cu 10 zile mai devreme.
Pentru a accesa ajutorul de minimis, cultivatorii trebuie să facă dovada valorificării unei producții minime cu acte pentru una dintre culturile din program. Producțiile minime stabilite pentru care se cere dovada vânzării diferă în funcție de cultură și de tipul de spațiu protejat.
Producțiile minime stabilite pentru ajutorul de minimis sunt următoarele:
a. în sere:
-
- 2.900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung;
- 5.000 kg/1..000 mp pentru castraveți;
- 8.500 kg/1.000 mp pentru tomate;
- 3.000 kg/1.000 mp pentru vinete;
b. În solarii:
-
- 1.600 kg/1.000 mp pentru ardei gras și /sau lung;
- 3.000 kg/1.000 mp pentru castraveți;
- 3.200 kg/1.000 mp pentru tomate;
- 2.000 kg/1.000 mp pentru vinete.
Prin acest program, fermierii care au depus cerere la APIA pot să primească 2.210 euro/1.000 mp.