Terenurile agricole au randament mai bun ca piața de valori și aurul!

Pentru mulți investitori, terenurile agricole nu erau pe radar ca fiind o clasă de active în care să investești până la începutul acestui an, când s-a dezvăluit că cei mai mari proprietari de terenuri agricole din SUA nu erau nimeni alții decât Bill și Melinda Gates.

Mulți speculau despre motivația lui Bill Gates pentru achiziții – a făcut parte din strategia sa mai largă de durabilitate? După cum se întâmplă, Gates spune că aceste investiții nu sunt, de fapt, legate de climă. Acest lucru i-ar fi surprins pe unii – chiar și pe cei mai pricepuți investitori. Dar pentru cei familiarizați cu terenurile agricole, este ușor să înțeleagă de ce această clasă de active este atât de atractivă pentru investitori.

Timp de mulți ani, terenurile agricole nu au fost o clasă de active obișnuită în rândul investitorilor financiari. Chiar și după ce investițiile alternative s-au extins, puține fonduri au privit cu atenție sectorul. Au apărut numeroase bariere la intrare, inclusiv o piață foarte fragmentată în care majoritatea terenurilor agricole erau proprietate familială; și lipsa de profesioniști în domeniul investițiilor, cu cunoștințe de apreciere a investițiilor în terenurile agricole.

Valul a început să se schimbe la începutul anilor 2000, când investitorii instituționali au început să arunce terenurilor agricole o privire mai atentă. Momentul s-a accelerat în timpul Marii Crize Financiare din 2008-2009, când investitorii au cautat disperați alternative la investițiile tradiționale, precum obligațiunile și aurul. În această scurtă perioadă de timp, a existat o proliferare a fondurilor care au fost axate în mod special pe investițiile în terenurile agricole. În 2020, au existat 166 de astfel de fonduri la nivel global, o creștere de aproape nouă ori față de doar 19 în 2005.

Asociația profesorilor de asigurări și anuități din America-College Retirement Equities Fund, de exemplu, deține 1,2 trilioane de dolari în active agricole prin brațul său de gestionare a activelor, Nuveen.

Investițiile lui Bill Gates în terenurile agricole pot fi văzute ca parte a acestei tendințe. Gates a achiziționat în liniște terenuri agricole prin managerul lor de investiții, Cascade Investment, de peste 10 ani. Când fondul a fost profilat de The Wall Street Journal în 2014, acesta era deja un investitor semnificativ în terenurile agricole, cu „cel puțin 100.000 de acri de teren agricol în California, Illinois, Iowa, Louisiana și alte state”.

În urma acestui profil, Cascade a făcut alte câteva investiții mari în terenuri agricole. În 2017, aceștia au plătit Comitetului canadian pentru investiții în planul de pensii (CPPIB) 520 milioane dolari pentru un portofoliu de terenuri agricole care fusesera anterior Compania Agricolă din America (AgCoA). Când CPPIB a achiziționat portofoliul AgCoA în 2013, acesta a fost unul dintre cei mai mari investitori instituționali în terenurile agricole cultivate în rânduri din Statele Unite. O altă achiziție notabilă a fost achiziționarea de către Cascade, de 170 milioane de dolari, a 14.500 de acri de teren agricol în statul Washington de la John Hancock Life Insurance în 2018.

Astăzi, Bill Gates deține 242.000 de acri de teren agricol în 19 state. În plus, el deține 25.750 de acri de teren de tranziție și 1.234 de acri de teren de agrement pentru exploatații totale de terenuri de 268.984 acri. Cea mai mare exploatație a sa este în Louisiana (69.071 acri), urmată de Arkansas (47.927 acri) și Arizona (25.750 acri).

Terenurile agricole au obținut în mod istoric rentabilități reale puternice din două surse distincte: plăți de închiriere și recolte și apreciere atunci când activul suport este vândut. Între 1992 și 2020, randamentul mediu anual de la terenurile agricole a fost de 10,9%, comparativ cu 7,87% pentru piața de valori și 6% pentru aur. În plus, terenurile agricole sunt o clasă de active extrem de scăzută cu volatilitate. În aceeași perioadă de timp, volatilitatea pentru terenurile agricole a fost de 6,84%, în timp ce volatilitatea pieței a fost de 16,9%, iar aurul a fost de 14,8%.

Terenurile agricole adaugă, de asemenea, diversificarea unui portofoliu, care este crucial pentru construirea bogăției pe termen lung. Investitorii realizează diversificarea prin investiții în mai multe clase de active necorelate. Terenurile agricole sunt necorelate cu alte clase majore de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni și aur, ceea ce înseamnă că nu este afectat de șocuri care afectează prețul altor active. De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, piața bursieră a scăzut cu 19,8% între T4 2019 și T1 2020. În schimb, terenurile agricole au scăzut cu 0,1% – doar al doilea trimestru negativ din 1992.

În ciuda faptului că dezvoltarea agricolă durabilă este unul dintre domeniile cheie pentru Fundația sa Gates, nonprofit, cofondatorul Microsoft susține că investițiile sale în terenurile agricole nu sunt legate de climă. Dar, deși Gates s-ar putea concentra exclusiv pe rentabilitate, nu trebuie să trecem cu vederea potențialul investițional al terenurilor agricole pentru a stimula durabilitatea la scară masivă.

Sunt necesare abordări de înaltă tehnologie și durabile pentru a se asigura că fermierii vor fi capabili să satisfacă nevoile agricole ale secolului 21 și populația în creștere a planetei, pe fondul unui climat în schimbare și al resurselor din ce în ce mai rare. Aceste îmbunătățiri durabile și care îmbunătățesc productivitatea includ metode de agricultură organice sau bazate pe natură, conservarea apei și alte inovații agronomice pentru a îmbunătăți eficiența fermelor. În ciuda faptului că aceste metode câștigă popularitate, multe dintre tranziții sunt costisitoare pentru fermieri.

Aici investițiile joacă un rol crucial. Oferind o injecție de numerar, investitorii din terenurile agricole facilitează îmbunătățirile capitalului atât de necesare și sporesc durabilitatea fermelor pe termen lung.

În plus, terenurile agricole gestionate în mod durabil vor consolida valoarea terenului în timp. Fermele cu soluri sănătoase, apă amplă și infrastructură eficientă valorează mai mult, iar acest lucru va fi mai adevărat într-un viitor în care terenurile agricole de înaltă calitate sunt din ce în ce mai rare.

Prea mult timp, investițiile în terenurile agricole au fost limitate la o mână de investitori instituționali și persoane cu valoare netă extrem de mare, cum ar fi Gates, din cauza barierelor ridicate la intrare – inclusiv piețe opace și investiții minime mari. Din fericire, nu mai este cazul.

Platformele de investiții de finanțare participativă, de exemplu, permit investitorilor acreditați să dețină o porțiune de teren agricol cu ​​minimumuri minime începând de la doar 15.000 USD. Aceste platforme elimină multe dintre barierele din calea investițiilor în terenurile agricole și oferă acces la o selecție de oportunități de investiții, de la mere la nuci și citrice.

O altă modalitate de a investi în terenuri agricole, deși nu este directă, este de a investi în trusturi de investiții imobiliare (REIT), cum ar fi partenerii de terenuri agricole sau ETF-urile de mărfuri. În timp ce aceste fonduri expun investitorii la câteva dintre beneficiile terenurilor agricole, acestea sunt în cele din urmă legate de piața de valori și de fluctuațiile sale imprevizibile.

Motivele potențiale care stau la baza investițiilor în terenurile agricole ale lui Gates sunt largi. De la rolul său vital în aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, până la performanța financiară puternică din punct de vedere istoric, terenurile agricole pot juca un rol semnificativ în orice portofoliu. Acum, este mai ușor ca niciodată să investești – chiar și fără a fi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole