Terenuri gratis pentru tinerii sub 40 de ani

Ca la romani. Legea exista, dar nu avem normele de aplicare.
tineri
În Monitorul Oficial au publicate modificările făcute în Legea 268/2001 privind privatizarea societătilor comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.

Una din modificări vizează introducerea unui nou articol care stabilește că tinerilor sub 40 de ani, absolvenți ai invătămantului cu profil agricol, să li se atribuie o suprafată de 50 hă cu condiția să-și înființeze o fermă.
Modificarea permite concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafată maximă de 50 de hectare, apatinand domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă. Beneficiarii pot fi tineri de pană la 40 de ani, absolvenți ai invătămantului de profil, în vederea infiintării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurentială reglementată de prezența lege.
Prin această măsură Agenția Domeniilor Statului va concesiona și arendă conform propunerii către ținerii fermieri terenuri de maximum 50 hă/fermier, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în exploatația societătilor naționale, a instituțiilor și stațiunilor de cercetare și producție agricolă, și a unitătilor de invătămant agricol și silvic. Cei care ar avea prioritate la concesionare ar fi fermierii de pană la 40 de ani, în vederea infiintării de ferme model.
În anul 2015 Agenția Domeniilor Statului administră 320.000 de hectare de teren agricol. Pentru 271.000 hă ar avea contracte de arendă. ADS a concesionat cea mai mare suprafată în Insulă Mare a Brăilei, și anume 65.158 hă. În decembrie 2015, într-o emisiune difuzată de TVR, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, declară că există acest proiect, de a-i improprietări pe ținerii absolvenți de la Agronomie cu câte 50 hă, cu condiția să se mute la sat și să devină fermieri, menționează aceeași sursă.
Ulterior, Achim Irimescu a revenit cu precizări, arătand că măsura ar fi dificil de implementat întrucât ADS nu deține suprafețe agricole pentru a acordă câte 50 hă noii generații de agricultori, dar că va discută în Parlament detaliile și oportunitatea unei astfel de propuneri.
În acest moment sunt așteptate normele de aplicare a legii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole