Substitute de carne, bere din măsline, yerba mate și umami. Așa arată tendințele de consum alimentar văzute de la Paris

Ce diferență este între tendințele de consum alimentar de pe piața mondială și oferta de la târgul INDAGRA 2022? Mare diferență! Din fericire, în beneficiul consumatorilor români, după cum reiese din comentariul de mai jos al analistului și gazetarului CONSTANTIN RUDNIȚCHI:

Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd târgul Indagra, de la Romexpo, îmi aduc aminte că săptămâna trecută a avut loc, la Paris, unul dintre cele mai mari evenimente ale agriculturii și industriei alimentare europene.

Ce a fost la Paris? La ediția din acest an, Salonul internațional al alimentației, desfășurat pe parcursul a cinci zile, a prezentat tendințele de consum alimentar pe piața mondială, care au inclus și o ofertă masivă de substitute de carne.

Nu este neapărat o mare surpriză, dar reprezentanții industriei agroalimentare la nivel mondial cred mai mult ca niciodată într-un viitor al alimentației cu mai puțină carne și cu mai multe produse vegetale. Această tendință s-a putut observa și la Salonul internațional al alimentației, unde un produs din patru prezente la manifestare a fost un substitut de proteine animale.

Nu o să dau cifre despre expoziția de la Paris. Dar, o să vă prezint câteva premii pe care organizatorii evenimentului împreună cu publicul le-au acordat celor mai interesante produse alimentare ale acestui an. Sau cel puțin așa sunt ele în viziunea juriului.

Iată câteva produse câștigătoare. Un brand care produce păstrăv de munte conservat natural și care este pregătit artizanal. Apoi, a fost premiat un înlocuitor de carne produs din roșcove și făină de orez. Produsul are o textură asemănătoare cu carnea, nu conține alergeni și este bogat în fibre. Este fabricat în Spania.

La capitolul băuturi alcoolice, a fost premiată o bere de culoare verde, preparată din măsline, cu alcool 5% din volum produsă în Spania. În ceea ce privește băuturile nealcoolice, premiul juriului a fost câștigat de un kit pentru prepararea de yerba mate care conține o cană, un pai și un plic cu yerba mate. Acest produs vine din Argentina. Vă întrebați, desigur, ce este yerba mate? Am căutat pe google și pot să vă spun că este un ceai din plante mai deosebite.

La capitolul dulciuri, a fost premiată o vată de zahăr fără zahăr, dar care are în componență fibre de cicoare. Nu conține conservanți și coloranți, drept consecință are un Nutri score din categoria A și este fabricat în Franța.

Un alt premiu a fost primit de condimentele organice aromate pentru umami. Ce este umami? Dăm fuga la google și aflăm că umami este un termen inventat de un chimist japonez care înseamnă „gust savuros”. Vă vine să credeți sau nu, dar acestea sunt tendințele în alimentație pe plan mondial.

Mai sunt și alte premii la fel de spectaculoase, dar pentru moment este suficient despre tendințele de consum alimentar pe piața mondială. La final, poate că ar trebui să remarcăm cât de tradițională este Indagra noastră față de salonul de la Paris.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole