Animalele au nevoie de protecție specială din cauza caniculei care le poate ucide. Disconfortul termic este accentuat, iar în unele zone temperaturile depășesc 40 de grade. Meteorologii au afirmat că luna iulie a acestui an este în top 3 cele mai călduroase din 1961 și până în prezent.
Profesorul Dr. Univ. Silviu Gurlui vorbește, pe pagina sa de Facebook, despre riscul ca animalele să nu poată supraviețui în aceste condiții extreme de căldură, despre canicula din zona Moldovei, dar și despre recoltele slabe din regiune.
”Modelele arată doar 2% apă în sol, în zona Moldovei. La atât de puțină apă în sol, plantele se vor usca curând. Am văzut, în drumul de la Iași la Bacău, toate pajiștile sunt pirjolite, uscate. Iarba toată este deja uscată. Asta va duce la o încălzire și mai puternică a aerului. Adică la creșterea umidității în aer. Adică la fenomene și mai violente. Greu de spus cum supraviețuiesc animalele la păscut. Pentru că pajiștile se înfierbântă la 60-70 grade, la amiază. Acum rezistă culturile care au avut parte de irigații. Celelalte, nu. Am văzut, grîul deja se recoltează. Cultura de floarea soarelui este dezvoltată dar pare o recoltă slabă. Deși este prea devreme, tot modelele arată că peste o săptămînă solul și-ar recaștiga apa în sol, ajungînd la circa 40%. Probabil, sunt potențial ploi însemnate, însă, mai este timp și lucrurile se mai pot schimba. Sperăm să vină precipitațiile cît mai repede. Văd, la Bacău, porumbul e praf.”
Animalele suportă mai greu temperaturile crescute și mai ușor frigul deoarece lipsa glandelor sudoripare face ca animalele să piardă căldura înmagazinată de corp, destul de încet. Când animalul este expus temperaturilor ridicate apar probleme: oboseală accentuată, respirație accelerată, tahicardie, diaree, vomă, iar în fazele grave animalele prezintă leșin, convulsii, comă și ajung la deces.
Hidratarea animalului este esențială
Hidratarea se va face doar dacă animalul este perfect conștient, în caz contrar există riscul de aspirare a apei la nivel pulmonar și sufocare prin înec. Primul și cel mai important lucru este să scoatem animalul dinzona călduroasă și să-l adăpostim la umbră, într-o încăpere răcoroasă pe o suprafață rece, spun specialiștii.
Următoarele acțiuni vor avea ca scop scăderea temperaturii corporale. Deoarece există un risc foarte mare de șoc termic, foarte important este ca temperatura să fie scăzută treptat și nu brusc. Astfel, animalele vor fi stropite cu apă călduță, nu foarte rece, iar la nivelul abdomenului sau al membrelor se pot pune prosoape reci. De foarte mare ajutor este ca în apropierea animalului să se asigure o circulație bună a aerului, ca de exemplu folosirea unui ventilator. În ceea ce privește hrana, se recomandă mâncarea umedă pentru că prin conținutul ridicat în apă se aduce un plus de hidratare organismului.
ANSVSA a transmis printr-un comunicat de presă, care sunt măsurile specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.
Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;
– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;
– dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.
– în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
Administraţia Naţională de Meteorologie anunță și săptămâna această o vreme caniculară, mai ales în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea continentală.