Proiectul legislativ privind legea arendei și-a reluat procedura parlamentară și urmează să primească avizul final astăzi, urmând să plece apoi spre votul final din plenul Parlamentului. După discuții intense în Comisia Juridică, forma votată inițial de către Comisia de Agricultură a fost modificată, iar perioada minimă pentru contractele de arendă a fost scăzută de la 10 ani la 7 ani. Mai mult deputații din Comisia Juridică au mai adăugat o prevedere privind încetarea contractului de arendă dacă fermierul nu își achită obligațiile contractuale.
Procesul a fost unul anevoios, iar părerile încă nu par să fie complet concordante în cadrul coaliției PSD-PNL. Potrivit președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, deputații PNL din Comisia Juridică nu au acordat un vot pozitiv pe forma actuală a legii.
”Acum o lună de zile a fost votată în Comisia de Agricultură în forma de contract de arendă pe 10 ani, a plecat raportul către Comisia Juridică, acolo au fost divergențe între colegii din PSD și PNL. Săptămâna trecută s-a dat un vot pe această lege în Comisia Juridică și s-a stabilit contractul de arendă să fie pe o perioadă de 7 ani, urmând ca noi, în Comisia de Agricultură, să validăm înțelegerea care a fost în Comisia Juridică, astfel încât legea să meargă la vot în Parlament.
Mâine se votează legea în Comisia de Agricultură și pleacă spre vor în plenul Parlamentului. Am întâmpinat probleme, am avut o problemă și la Comisia Juridică, a trebuit să o trecem foarte greu. Eu nu pot să spun cine s-a împotrivit, vă spun cine a votat: PSD, AUR și minoritățile”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
De cealaltă parte, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru, vine cu o părere mai nuanțată, susținând că PNL este de acord cu modificările actuale, însă ele nu rezolvă problema de fond. Poziția oficială a PNL este că trebuie elaborată o lege specială a arendei, diferită de modificările la codul civil, astfel încât să poată fi reglementate clar toate aspectele problematice.
”Dacă vorbim de modificările la Codul Civil, eu vă spun că sunt bune, vin în sprijinul fermierilor care fac investiții, dar nu sunt suficiente. Noi avem nevoie de o lege a arendei așa cum a fost legea 16/1994. Nu este suficient să modificăm trei articole din codul civil, pentru că avem nevoie de un registru electronic al contractelor de arendă, care să fie transparent și la dispoziția tuturor, să avem un contract de arendă cu drepturi și obligații în oglindă, să nu dezavantajăm fie proprietarul, fie arendașul, și trebuie să clarificăm cum ne comportăm cu un contract de arendă unde titularul titlului de proprietate a decedat.
Colegii de la PNL din Comisia Juridică au spus că e nevoie de o lege specială a arendei, pentru că în Codul Civil nu putem prevede toate aspectele tehnice. Aceasta este poziția PNL. Sigur, este un pas pe care îl facem acum cu modificarea termenului, dar părerea mea este că nu termenul este marea problemă, ci toate elementele care compun instituția arendei.
O să vedem cum va arăta ultima formă (în ceea ce privește modificările legate de arendă ale codului civil – n.r.), pentru că noi am votat o formă la Comisia de Agricultură, s-a dus la Comisia Juridică, s-a redus termenul de la 10 ani la 7 ani și urmează să votăm un raport comun de adoptare cu Comisia Juridică. Acesta este procesul legislativ. Dacă o dată, PNL-ul a acordat un vot pozitiv pe modificările la codul civil, probabil că la fel vom vota și mâine, pentru că nu putem fi inconsecvenți. Eu ce vă spuneam este că modificările la codul civil nu vor rezolva problema, în fapt”, a explicat Emil Dumitru.