Fermierul Ionuț Olteanu, care lucrează aproximativ 14.000 de hectare de teren în mai multe județe din sudul țării, a luat decizia radicală de a trece complet la tehnologia no till. După mulți ani de secetă care i-au provocat mari dificultăți financiare, fermierul susține că trecerea către no till a fost cea mai bună variantă, însă recunoaște că anul acesta, datorită factorilor meteorologici, culturile lucrate cu tehnologia clasică au un avantaj.
Cele mai mari probleme în acest an agricol au fost înregistrate la cultura de rapiță, care părea compromisă total la un moment dat. Totuși, fermierul susține că plantele și-au revenit în mare parte și se așteaptă la o producție de 3,5 tone la hectar.
”Un an bun după patru ani de suferință. Anul trecut am avut zero și la porumb, și la floare. Doar în no till am făcut 3 tone la porumb, dar în partea în care am avut minimum till n-am obținut nimic. Anul acesta pare un an bun. Bineînțeles că am trecut prin evenimente cu mari emoții, am avut temperaturi de +28 de grade, apoi -16 grade, și au avut de suferit atât grâul, cât și rapița. (…) Am avut emoții foarte mari, aproape plângeam în câmp, rapița era culcată, îndoită, ne-am speriat, dar totuși rapița este o buruiană destul de rezistentă, destul de greu o distruge cineva. Acum, de bine, de rău, culturile arată bine.
Anul acesta, potențialul de producție cred că o să fie undeva la 3,5 tone/hectar, pentru că am schimbat tehnologia și rapița este o cultură destul de pretențioasă la răsărit. Mai ales în no till, având și resturi vegetale multe, ai o densitate destul de mică în comparație cu sistemul clasic.
Anul acesta trebuie să recunoaștem că sistemul clasic și minimum till au dat mult mai mare uniformitate și, probabil, rezultate mai bune. Dar avem și avantaje, avem cheltuieli mai mici, am fost mai atenți cu fertilizarea, am redus cu 30% dozele de îngrășământ, tratamentele fitosanitare nu au mai fost făcute cu produse de vârf, pentru că atunci când faci producții mai mici trebuie să fii atent cu cheltuielile. Până acum sunt mulțumit de raportul calitate-potențial”, a explicat Ionuț Olteanu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.