Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleaginoase din țara noastră, care poate oferi câștiguri semnificative fermierilor care știu ce au de făcut pentru a obține recolte bogate. Unul dintre acești fermieri este Alexander Degianski, din județul Timiș.
Cultura de floarea soarelui din ferma timișoreanului arată spectaculos anul acesta, datorită celor doi factori esențiali: apa și tehnologia de cultură. În ceea ce privește precipitațiile, natura și-a făcut treaba anul acesta, însă nici agricultorul nu s-a lăsat mai prejos și ne-a dezvăluit toate detaliile din tehnologia aplicată.
”Această floarea soarelui a fost semănată undeva prin data de 24 martie. Multă lume mă critica, că am semănat prea devreme, că o să înghețe, că una, că alta. A primit, la arat, undeva la 150 de kilograme de îngrășământ 18:46, în toamna anului trecut, undeva în septembrie-octombrie, sub arătură. Aceasta este tehnologia mea pentru culturile de primăvară, complexul merge sub arătură.
Înainte de semănat, la pregătirea terenului, a primit undeva la 200 de kilograme de uree. Sămânță pusă în pământ la o adâncime decentă, de 3-4 centimetri. Un erbicid pe bază de imazamox la răsărirea masivă a buruienilor și un lucru pe care eu îl fac pe întreaga suprafață cultivată cu floarea soarelui, o prașilă ca să-i dau un pic de zvâc, fără niciun fel de îngrășământ. (…) Nu fac erbicidare preemergentă nici la floarea soarelui, nici la porumb”, a precizat Alexander Degianski, într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea.
Mai multe detalii din ferma lui Alexander Degianski veți putea afla, în curând, la AGRO TV, într-un interviu realizat ”la firul ierbii”.