Produsele obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice au potențialul de a contribui la dezvoltarea sistemelor alimentare durabile, plantele fiind mai rezistente la boli, la condițiile de mediu și la efectele schimbărilor climatice.
Potrivit unui anunț al Comisiei Europene (CE) de joi, 29 aprilie 2021, la cererea Consiliului, Executivul european a dat publicității un studiu privind noile tehnici genomice. Documentul arată că noile tehnici genomice, care sunt tehnici de modificare a genomului unui organism, au potențialul de a contribui la un sistem alimentar mai durabil, ca parte a obiectivelor Pactului verde european și ale Strategiei „De la fermă la consumator”.
Conform anunțului Executivului de la Bruxelles, cercetarea a relevat că plantele dezvoltate prin noua tehnologie pot beneficia de calități nutriționale mai ridicate, cum ar fi un conținut mai sănătos de acizi grași, și au o nevoie redusă de factori de producție agricolă, cum ar fi pesticidele.
„Contribuind la obiectivele UE privind inovarea și durabilitatea sistemelor alimentare, precum și la o economie mai competitivă, noile tehnologii genomice pot prezenta beneficii pentru multe sectoare ale societăților noastre”, scriu experții CE.
Totodată, studiul a analizat preocupările legate de produsele obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice și aplicațiile lor actuale și viitoare. Printre preocupările exprimate s-au numărat posibilul impact asupra siguranței și mediului, de exemplu asupra biodiversității, coexistența cu agricultura ecologică și fără OMG-uri, precum și etichetarea.
„Noile tehnici genomice sunt un set foarte divers de tehnici și pot duce la obținerea unor rezultate diferite, unele produse vegetale obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice având profiluri de siguranță pentru sănătatea animalelor și a mediului similare cu cele ale plantelor ameliorate în mod convențional”, au adăugat specialiștii UE.
Legislația trebuie adaptată
Conform studiului, există indicii clare că legislația din 2001 privind OMG-urile, aflată în prezent în vigoare, nu este adecvată scopului pentru anumite tehnologii genomice noi și produsele acestora și că trebuie adaptată la progresul științific și tehnologic.
„Comisia lansează în prezent o consultare amplă și deschisă privind elaborarea unui nou cadru juridic pentru aceste biotehnologii”, explică specialiștii CE.
Potrivit precizărilor comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, studiul publicat ieri concluzionează că noile tehnici genomice pot promova durabilitatea producției agricole, în conformitate cu obiectivele strategiei «De la fermă la consumator».
„Pornind de la ideea că siguranța mediului și a consumatorilor este un principiu director al politicilor, a sosit momentul să purtăm un dialog deschis cu cetățenii, cu statele membre și cu Parlamentul European, pentru a decide împreună viitorul acestor biotehnologii în UE”, a menționat comisarul european.
Noile tehnici genomice, care pot fi definite ca fiind toate tehnicile de modificare a genomului unui organism dezvoltate după 2001 (când a fost adoptată legislația UE privind OMG-urile), s-au dezvoltat rapid în ultimele două decenii în multe părți ale lumii, unele aplicații fiind deja introduse pe piață de unii parteneri comerciali ai UE.
Etapele următoare
Studiul va fi discutat cu miniștrii UE în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc în luna mai. Comisia va discuta, de asemenea, concluziile sale cu deputații din Parlamentul European și cu toate părțile interesate.
În lunile următoare va fi efectuată o evaluare a impactului, incluzând o consultare publică, pentru a analiza opțiunile de politică privind reglementarea plantelor obținute cu ajutorul anumitor tehnici genomice noi.
Studiul a fost elaborat în urma unei solicitări din partea Consiliului Uniunii Europene care, la 8 noiembrie 2019, a solicitat Comisiei să efectueze „un studiu având în vedere hotărârea Curții de Justiție în cauza C-528/16 privind statutul noilor tehnici genomice în dreptul Uniunii.”
Cercetarea a fost realizat de CE și s-a bazat pe opiniile și contribuțiile experților din cadrul autorităților competente din statele membre și ale părților interesate de la nivelul UE, colectate cu ajutorul unor consultări specifice.
O gamă largă de participanți au fost implicați în consultarea care a precedat pregătirea raportului. Toate contribuțiile sunt publicate.