15 mai 2021 - 19:59

Taxele de import la porumb, sorg și secară actualizate de Comisia Europeană

Având în vedere oferta mare și prețurile scăzute pentru porumb la nivel mondial, mecanismul automat de calcul al taxelor de import a fost declanșat, stabilind astăzi taxa de import la porumb, sorg și secară la 5,27 EUR pe tonă. Acest lucru va asigura că producătorii europeni nu sunt dezavantajați în condițiile actuale ale pieței.

Tariful revizuit, publicat la 27 aprilie 2020 în Jurnalul Oficial, este calculat conform Regulamentului UE 642/2010. Acesta explică că taxa de import pentru cele trei cereale se bazează pe diferența dintre un preț de referință european și valoarea de referință mondială pentru porumb – prețul american, calculat (cost, asigurare și transport de marfă inclus) în portul Rotterdam .

Prețul american al porumbului este în scădere semnificativă din cauza prăbușirii prețurilor petrolului, ceea ce a dus la o scădere a cererii de bioetanol în SUA (porumbul fiind principala materie primă pentru producția de etanol). În paralel, este preconizată o recoltă record de porumb în 2020/2021 la nivel global. De asemenea, costurile de transport au scăzut din cauza scăderii prețurilor la energie. Ca urmare a combinării acestor efecte, prețurile de piață cif americane ale porumbului în portul Rotterdam au scăzut și s-au situat la 149,84 EUR pe tonă față de 162,24 EUR acum un an.

Taxe de import

UE și-a asumat obligatii pentru taxe, la toate cerealele stabilite prin acordul GATT. Cu toate acestea, pentru unele cereale, ratele aplicate sunt diferite de cele asumate. Sistemul își are originea în Acordul Blair House, dintre Statele Unite și UE, și implică stabilirea tarifelor pe baza prețurilor mondiale individuale de referință pentru tipuri de cereale specifice. Taxa este stabilită pe baza diferenței dintre prețul efectiv de intervenție al UE pentru cereale înmulțit cu 1,55 (157,03 euro pe tonă) și un preț de import reprezentativ (adică cost, asigurare și transport) pentru aceste cereale în portul Rotterdam. Acest mecanism nu lasă nicio marjă, nici pentru nivelul taxei, nici pentru data fixării: este calculat automat.

Începând cu 1 iulie 2011 (anul de comercializare 2011/2012), s-a decis că prețul de import cif reprezentativ pentru sorg și secară ar fi egal cu prețul de import cif reprezentativ pentru porumb. În consecință, de la această dată, taxa de import pentru sorg și secară a fost egală cu taxa de import pentru porumb.

Ultimele taxe de import pentru porumb, sorg și secară au fost în vigoare între august 2017 și martie 2018 (între 5 și 10 € pe tonă). Începând cu 3 martie 2018 și până astăzi, taxa a fost stabilită la 0 EUR pe tonă. Taxele de import sunt acum fixate la 5,27 EUR pe tonă și se vor aplica până când calculul automat va duce la o nouă cifră.

Cotele tarifare individuale nu sunt afectate de măsura de astăzi.