TARILE EUROPENE TREBUIE SA-SI REDUCA DEPENDENTA DE PESTICIDE, PENTRU UN VIITOR FARA PESTICIDE

Prin comunicatul adoptat astăzi, Comisia Europeana răspunde Inițiativei cetățenești europene (ICE) “Eliminati glifosatul și protejati oamenii și mediul împotriva pesticidelor toxice” și se angajează să prezinte o propunere legislativă în 2018, pentru a spori în continuare transparența și calitatea studiilor utilizate în evaluarea științifică a substanțelor.

Comunicatul de astăzi stabilește calea de urmat:
În răspunsul la inițiativa cetățenilor, aceasta oferă o explicație detaliată a normelor UE privind pesticidele, anunță o propunere legislativă pentru primăvara anului 2018 pentru a spori transparența, calitatea și independența evaluărilor științifice ale substanțelor, cum ar fi accesul public la datele brute, și anunță modificări viitoare ale legislației pentru a consolida guvernarea efectuării studiilor relevante, care ar putea include, de exemplu, implicarea autorităților publice în procesul de luare a deciziilor privind studiile care trebuie efectuate pentru un anumit caz.
În plus, și în urma unei evaluări științifice amănunțite a tuturor datelor disponibile privind glifosatul, care a concluzionat că nu există nicio legătură între glifosat și cancer la om și un vot pozitiv al reprezentanților statelor membre la 27 noiembrie 2017, Comisia a adoptat astăzi o reînnoire a aprobării glifosatului timp de 5 ani. În timp ce 15 ani reprezintă perioada pe care Comisia o propune de obicei pentru autorizări atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de aprobare, glifosatul nu este un caz de rutină. Această problemă a fost discutată de mai multe ori de către Comisie, care a lucrat în ultimele luni în vederea adoptării unei decizii care să adune cel mai larg sprijin posibil din partea statelor membre, asigurând în același timp un nivel înalt de protecție a sănătății umane și a mediului în conformitate cu legislația UE. Propunerea finală a Comisiei pentru o reînnoire de 5 ani a luat în considerare, de asemenea, cele mai recente rezoluții fără caracter obligatoriu adoptate de Parlamentul European.

Primul vicepreședinte Frans Timmermans a declarat: “Este minunat că peste un milion de cetățeni ai UE și-au investit timpul pentru a se implica direct într-o chestiune importantă. Comisia a ascultat și va acționa. Avem nevoie de mai multă transparență cu privire la modul în care se iau deciziile. În primăvara viitoare, Comisia va prezenta, de asemenea, propuneri privind apa potabilă, pe care le-am promis ca răspuns la o altă inițiativă de succes. În concluzie, sunt un susținător ferm al dreptului cetățenilor de a se angaja în acest mod și am presat Parlamentul și Consiliul să facă progrese rapide în ceea ce privește propunerile noastre pentru a facilita succesul pe viitor al inițiativelor cetățenilor europeni “.

Politica UE este deja îndreptată spre reducerea dependenței de pesticide și pentru obținerea unui viitor fără pesticide, așa cum au solicitat cetățenii europeni. Comisia va depune eforturi pentru a se asigura că statele membre își respectă obligațiile care le revin în temeiul Directivei privind utilizarea durabilă și reducere a dependenței de pesticide. Statele membre au fost, de asemenea, invitate să stabilească obiective mai precise și mai măsurabile în planurile lor naționale de acțiune. În plus, pentru a monitoriza tendințele de reducere a riscurilor generate de utilizarea pesticidelor la nivelul UE, Comisia va stabili indicatori armonizați de risc pe lângă indicatorii naționali de risc existenți. Acestia ar permite Comisiei să determine eficacitatea măsurilor atunci când evaluează viitoarele opțiuni de politică. Comisia va reevalua situația pe baza datelor rezultate și va evalua necesitatea unor obiective obligatorii pentru pesticide la nivelul întregii UE.

Strasbourg, 12 December 2017

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult