14 mai 2021 - 18:57

”Credeți că se mai găsesc tâmpiți să bage milioane în creșterea porcului?!”

Crescătorii de porcine din România se află într-o situație dramatică. Sectorul nu mai asigură în acest moment nici un sfert din necesarul de carne de porc de care are nevoie țara noastră pentru consumul intern. Fără o strategie tranșantă de relansare a acestui sector, porcul românesc va dispărea cu totul, pentru că nimeni nu va mai fi dispus să investească într-o astfel de fermă, avetizeză fermierul Ștefan Gheorghiță.

”La nivel de sector, noi nu dorim să discutăm tranșant despre problemele grave. Întotdeauna aceste probleme au fost ocolite de toată lumea. Nu vrem să discutăm cu adevărat despre securitatea alimentară, despre rolul rezervelor de stat în a ajuta piața și a o stabiliza în momente de criză, nu facem nimic pentru irigații, acolo unde există și acolo unde nu există. Sunt foarte multe întrebări. Nu am eu toate soluțiile, dar e clar că o dezbatere la nivelul întregului sector, inițiată de Ministerul Agriculturii, trebuie făcută.

Era un moment prielnic acum, în acest an nenorocit din punct de vedere climatic, dar cu oportunitatea că este un an de negociere a unui nou început comunitar, se puteau pune o grămadă de probleme pe masă. Nu s-a făcut, nu a existat viziune. Foarte mulți oameni nu au viziune, doar discută despre viziuni. Eu, la nivel de conducere a întregului sector agricol, nu prea am identificat oameni cu viziune, iar dacă mai apare câte unul, în stilul nostru românesc, nu știm cum să-i luăm preșul de sub picioare mai repede.

Arătați-mi și mie ce funcționează în România. Zootehnia am pus-o pe butuci, sectorul porcului l-am pus pe butuci. Nu suntem în stare să luăm problema în piept – ce facem cu porcul din gospodării? Eu nu spun că trebuie să dispară, dar trebuie adus în niște reguli. La fel și cu mistrețul, fiindcă altfel punem pe butuci acest sector. Credeți că se mai găsesc tâmpiți să bage milioane în sectorul de creșterea porcului? Să facă ce? Să-i intre mâine să-i omoare toți porcii din fermă? Uitați-vă la zootehnie în general, nici la oaie nu stăm grozav, nici la vacă… toate se duc ușor-ușor la vale”, a subliniat Dr. Ing. Ștefan Gheorghiță în direct la ”Agricultura la Raport”.