Swiss chard, leguma care regleaza zaharul din sange

Swiss chard sau mangold este o plantă bienală tolerantă la frig, fiind înrudită cu sfecla românească. Este originară din sudul Europei, fiind descoperită cu mult timp înaintea sfeclei.

Această legumă foarte des consumată în Italia este cultivată și la Buzău de o fermieră din America. Planta de la care se consumă doar frunzele este apreciată pentru efectul pe care îl are asupra reglării concentrației de zahăr din sânge.

„Swiss chard/ mangoldul este o legumă de la care folosim frunzele, frumoase, crocante și gustoase. Mangoldul e plin de antioxidanți și substanțe cu rol antiinflamator și de detoxifiere, având în plus un efect important asupra reglării concentrației de zahăr din sânge. Doar două porții de mangold pe săptamână va asigura mare parte din vitaminele și mineralele de care aveți nevoie zilnic”, spune Didi Deshaies, americanca care a adus leguma și la Buzău.

De asemenea, o singură cană asigură o cantitate de trei ori mai mare decât cea recomandată zilnică de vitamina K. Frunzele sale conțin niveluri ridicate de nitrați, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce cantitatea de oxigen necesară în timpul exercițiului fizic și îmbunătățește performanța atletică, scrie medicalnewstoday.com.

Leguma poate fi gătită foarte ușor fie sotată, fie fiartă la aburi. În Italia, cu frunzele acestei legume se prepară și lasagna.

- Publicitate -
planta retete
Lasagna cu swiss chard

Swiss chard este cultivată la Buzău de șapte ani de Didi Deshaies care a înființat prima grădină socială din România. Aici produce doar legume bio care ajung pe mesele românilor prin sistemul de livrare la domiciliu. Legumele bio sunt contractate în baza unor abonamente pentru coșurile „super green”, ce le sunt livrate săptămânal clienților care își doresc alimente sănătoase, crescute fără substanțe chimice.

Potrivit unor studii, planta swiss chard s-ar fi dezvoltat dintr-o formă de sfeclă sălbatică cu mii de ani în urmă. Tulpinile fiecărui soi au culori diferite, cu o gamă largă de la alb la violet. Albul, auriul și roșul fiind printre cele mai frecvente.

swiss chard
Culori diferite ale plantei Swiss Chard
Corespondent Agro TV Buzau: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole