ALERTĂ: Sute de hectare de culturi afectate de praful de zgură. Unde se întâmplă nenorocirea

Sute de hectare de culturi afectate de praf de zgură sunt în comuna gălățeană Smârdan.  Agricultorii se plâng că au pierdut 50 la sută din culturi, potrivit TVR. Cauza? Fermierii acuză că praful de zgură depozitat necorespunzător de un agent economic le-a afectat culturile. Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că activitatea depozitului este perfect legală.
Culturi afectate din cauza depozitului de praf de zgură de la combinatul siderurgic Galați
Problemele fermierilor au început după ce în zonă a apărut praful de zgură, un produs rezidual al combinatului siderurgic, depozitat la Smârdan. De ce? Deoarece, camioanele transportă praful pe lângă terenurile fermierilor, iar oamenii susțin că solul a fost contaminat.

„Ceea ce am recoltat anul acesta cred că a fost distrus cam 40-50%. Vine mediul, (n.r. Garda de Mediu) nu mai circulă camioanele. După ce pleacă mediul încep camioanele să circule”, a mărturisit fermierul Dănuț Surcică, pentru TVR.

Fermierii mai spun că frunzele fiind acoperite cu praf nu au mai putut să fotosintezeze ceea ce a condus la afectarea gravă a culturilor.

Garda de Mediu a atenționat proprietarul depozitului să stropească drumul, pentru ca praful de zgură să nu se mai ridice în aer. Acesta susține că activitatea sa este legală și că are toate avizele conform legii.

Hala trebuie să fie închisă până la sfârșitul acestui an, în urma deciziei impuse României de către Uniunea Europeană. Dacă țara noastră nu o va pune în aplicare, riscă să intre în procedură de infringement.

Sursa foto: TVR

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole