Sute de tone de roșii din solarii, aruncate pe câmp! Legumicultorii sunt disperați: „Programul ăsta e făcut să ne distrugă!”

Sute de tone tone de roșii românești de toamnă-iarnă, cultivate în solarii, sunt aruncate pe câmp în lipsa pieței de desfacere.

Doar un fermier din Colibași, Giurgiu, se pregătește să arunce peste 15 tone de roșii, iar ca ca el fac mulți alții, scrie digi24.ro.

Fermierii din cel mai mare bazin legumicol de lângă București care au mizat pe roșia târzie au deja pagube de zeci de mii de lei fiecare.

După ce ministerul Agriculturii a anunțat stimulente de 2.000 de euro pentru fiecare legumicultor care scoate pe piață tomate coapte între noiembrie și decembrie, mii de fermieri s-au apucat de treabă în solarii, însă acum, la recoltare, s-au trezit că n-au unde să-și vândă marfa.

Mihai Stoica, un fermier de 25 de ani care cultivă legume în solarii cu familia, a mizat și el pe tomate în speranța că programul inițiat de ministerul Agriculturii îi va aduce profit, însă acum regret amarnic. În lipsa unei piețe de desfacere, este nevoit să arunce la gunoi patru solarii de roșii, a câte trei-patru tone fiecare.

„Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei – patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul că deja a venit iarna. Programul ăsta e făcut să ne blocheze, să ne distrugă, nu să ne încurajeze, fiindcă n-avem cui vinde. Ne încurajezi să cultivăm tomate, dar n-avem cui le vinde”, s-a plâns Mihai reporterilor.

Un alt legumicultor din apropiere se plânge și el de pagube însemnate.

„Le arunc, n-am ce să le fac. Am peste zece mii de lei până acum, pierdere numai la astea, de când le-am cultivat. Am dat trei mii și cinci sute numai pe sămânță. Să oprească importurile, să nu mai importe de afară, să putem să vindem și noi”, s-a arătat revoltat Vasile Ciulacu, unul dintre miile de legumicultori din Colibași, Giurgiu și Vidra, Ilfov, care trăiesc acum o adevărată drama a roșiei românești de toamnă-iarnă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole