27 mai 2022 - 02:39

Sute de milioane de lei pentru programul de sustinere a legumelor in sere

Ministerul Agriculturii vrea să le dea, anul viitor, fermieriolor 144 de milioane de lei prin programul de susținere al legumelor în spații protejate, conform unui proiect de Hotărâre publicat în dezbatere de minister, potrivit Profit.ro.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2020 și face referire la culturile de castraveți, vinete și ardei gras. Potrivit documentului, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă beneficiarilor nu poate depăși suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

Portivit Profit.ro, cuantumul este de câte 1000 de euro pe an pentru o producție minimă obținută de 2000 kilograme de castraveți pe 1000 metri pătrați, aceeași sumă fiind prevăzută pentru o producție minimă de 1000 de kilograme în cazul ardeiului gras și 4000 de kilograme în cel al culturilor de vinete.

Documentul mai specifică faptul că este interzisă acordarea ajutorului de minimis solicitanților a căror suprafață de spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu spații protejate existentă în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare.

Pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului, beneficiarii trebuie să dețină o suprafață de minimum 1000 de metri pătrați, cultivată integral cu una dintre culturile de legume numite, în spații protejate. De asemenea, ei trebuie să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se află suprafețele cu spațiile protejate și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției.

Un solicitant poate beneficia de ajutor de minimis pentru maxim două culturi de legume în anul de cerere.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.