Sute de hectare de culturi agricole, afectate dupa viiturile de pe Prut

Apele râului Prut s-au retras, însă sute de hectare de culturi agricole de pe raza localităţii Baranca din comuna Hudeşti au fost afectate de viiturile venite din Ucraina, a declarat primarul Viorel Atomei, citat de AGERPRES. Acesta susţine că valoarea pagubelor nu a fost stabilită până în prezent deoarece, din cauza solului încă foarte ud, membrii comisiilor de evaluare nu s-au putut deplasa în teren. „Nu pot face evaluarea 100%, dar sunt aproape 280 de hectare de culturi arabile afectate. Astăzi am fost până acolo, dar am evaluat atât cât se poate evalua cu ochiul. Apa a venit şi a lăsat mâl de 25-30 de centimetri. Nici nu poţi să intri efectiv acum, pentru că te afunzi”, a afirmat Atomei.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Botoşani, Cristian Delibaş, susţine că ieşirea din matcă a Prutului a creat pagube la culturile agricole din mai multe localităţi. Alături de Hudeşti, au fost afectate toate localităţile aflate în aval de lacul de acumulare Stânca-Costeşti.

Cosmarul locuitorilor de pe malurile Prutului

Locuitorii satelor de pe malurile Prutului trăiesc un adevărat coşmar an de an, atunci când vin ploile torenţiale. Zi şi noapte stau cu frica-n sân că apa le va lua din nou tot ce-au agonisit. Săptămâna trecută, ploile abundente au inundat sute de culturi agricole. Premierul Ludovic Orban a anunțat evacuarea a peste 200 de persoane, riscul viiturilor fiind prezent atât pe Prut, cât și în alte zone din nordul Moldovei. Pentru a putea veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații, Ludovic Orban a anunțat constituirea, la nivelul prefecturilor, a unor comisii de evaluare a pagubelor produse deja de inundaţii, pentru care guvernul poate accesa inclusiv fonduri europene, pe lângă fondul de rezervă refăcut de guvern, de 1,4 miliarde lei. Potrivit, romania.europalibera.org, prim-ministrul României a dat asigurări că nu vor fi neglijați oamenii care nu au casele asigurate și că se vor găsi soluții „pentru a nu lăsa oamenii la necaz.”

Potrivit presei locale, luni, 29 iunie, la Instituția Prefectului Botoșani, a avut loc o ședință, în sistem video-conferință, cu ministrul Ministerului Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe tema efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase. La Botoșani, până în prezent, în 20 de unități administrativ-teritoriale s-a efectuat evaluarea pagubelor de către comisiile constituite prin ordin al prefectului, urmând ca în cursul zilei de mâine să fie finalizate și rapoartele privind evaluarea pagubelor în alte 10 unități administrativ-teritoriale, scrie stiri.botosani.ro.

Toate datele vor fi transmise Guvernului României în vederea alocării sumelor necesare pentru refacerea infrastucturii rutiere, dar și pentru acordarea de despăgubiri și sprijin locuitorilor ale căror culturi agricole, gospodării sau anexe gospodărești au fost afectate de inundații.

- Publicitate -

Efectele fenomenelor meteo încă se resimt

În ultimele 24 de ore (28-29 iunie 2020), ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 51 curți, 23 beciuri și de pe 4 străzi, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere afectate de viituri.

Potrivit datelor IGSU, cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara și Maramureș.

Un eveniment deosebit a fost înregistrat în localitatea Arefu, județul Argeș, unde aproximativ 40 de persoane cazate la cabana Cumpăna, nu mai pot ieși din zonă cu autoturismele din cauza unui drum forestier blocat de aluviuni și material lemnos. Prin eforturile susținute ale pompierilor, împreună cu celelalte forțe ale MAI și autoritățile locale, drumul a fost deblocat în această dimineață.

Din punct de vedere al căilor de comunicații, traficul rutier este blocat pe 2 drumuri județene (DJ 582/CS și DJ 668/HD) și se desfășoară deviat provizoriu pe 1 drum național (DN 66A/HD). Traficul feroviar, traficul maritim și fluvial se desfășoară în condiții normale.

Totodată, având în vedere că până mâine, 30 iunie 2020, este în vigoare o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de inundații pe râul Prut, în continuare, salvatorii din Botoșani, Iași și Vaslui au echipaje pregătite de intervenție în caz de necesitate.

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje de informare a populației prin sistemul RO–ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 8 județe (AB, BC, BN, BT, CJ, HD, MM, NT, SJ, SM și SV)

Recomandări populației:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSu) reamintește populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, se recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, și prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole