Este important ca educaţia consumatorului să fie făcută din timpul şcolii pentru ca elevii să devină cetăţeni responsabili într-o societate care tinde să fie globalizată și să își piardă identitatea națională. Multi dintre noi ne întrebăm dacă într-adevăr mai știm să mâncăm românește. Oare ne mai amintim gustul laptelui de la țară, a castravetelui sau a puiului crescut în curte?
Există factori externi şi interni care determină comportamentul nostru de consumatori. În unele cazuri, de exemplu, poţi avea mijloacele necesare pentru a-ţi putea permite produse românești mai scumpe, dar este posibil ca acestea să nu fie disponibile acolo unde locuieşti.
În cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, invitatul ediției de luni, Dinu Criste, a făcut un apel postului AGRO TV, să se implice în acestă campanie de informare a consumatorului și să fie un reper de bune practici pentru toți românii.
”Noi am lucrat până acum la celălalt factor, la procesator. Acum demersul trebuie făcut în direcția fermierilor, dar mai cu seamă în direcția consumatorilor. Trebuie făcută educație în școli, să vorbim despre produsul românesc și cum să devii suporter al economiei locale. Este nevoie să îi înveți pe oameni și să le arăți că beneficiile asupra mediului sunt mult mai însemnate dacă tu mănânci un produs care nu circulă cu avionul din Mexic până în România. Și astfel nu se mai poluează. Chiar dacă este un produs ecologic care pleacă cu cargo din America de Sud și ajunge la noi, amprenta de poluare este foarte mare. Este bine să educăm și să aducem în emisiune consumatori și nu doar fermieri. Să chemăm figuri reprezentative la care lumea se uită în țara asta, îi iubește, îi apreciază, și să își asume teme ale produsului romanesc.
În Franța, cetățenii au făcut asociații de consumatori și au căutat surse de hrană sănătoase. Putem face și noi la fel. Suntem peste 200 de colegi în tot trustul și vrem să mâncăm sănătos, de la trei fermieri sau cinci fermieri. Haideți să facem un parteneriat de genul ăsta noi, ca acei fermieri să ne producă de la oua și carne, până la fructe și legume. Astfel vom putea da un exemplu pentru agricultori” a adăugat Dinu Criste.
Autorităţile publice sunt, la rândul lor, consumatori – o forţă de piaţă pentru anumite produse. De exemplu, o decizie de a cumpăra pentru toate instituţiile publice doar alimente de la producători, pentru serviciile publice, cum ar fi spitale, cantine sau cămine pentru bătrâni, poate creşte cota de piaţă a produselor şi serviciilor fermierilor și producătorilor locali.
Încă o informație pe care cititorii acestui articol trebuie să o dețină – Emisiunea “Agricultura, o șansă pentru România” este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de Agro TV, Profit TV și Look Pus.
ALĂTURĂ-TE ACESTUI PROIECT!
Mai multe informații pe asdar.ro