Surf cu Sulf

Călărește valul noilor trenduri în domeniul îngrășămintelor utilizând îngrășămintele pe bază de sulf din gama Polysulphate®. Cantitatea abundentă de sulfat (SO3) din adâncurile Mării Nordului, constituie 48% din îngrășământul Polysulphate®, la care se adaugă sulfat de potasiu (K2O, 14%), sulfat de magneziu (MgO, 6%) și sulfat de calciu (CaO, 17%). Cele patru componente ale îngrășământului sunt vitale pentru o cultură sănătoasă și pentru o recoltă bogată.

Culturile de viță de vie, cartofi, cereale sau cele horticole necesită niveluri consistente de potasiu in substratul solului, deși aceste rezerve sunt reduse pe alocuri.

Cerealele acumulează și stochează potasiul în materia organica, iar tocarea resturilor vegetale rezultate și împrăștierea acestora pe terenurile agricole asigura doar partial  necesarul de potasiu pentru dezvoltarea optima a culturii și trebuie însoțită de fertilizarea suplimentara cu substanțe pe bază de potasiu.

Magneziul joacă un rol important în producerea energiei necesare dezvoltării cu rol crucial în ciclul de fotosinteză. Astfel, magneziul din frunzele plantelor verzi pe care le cultivăm (ex. salata) este eliminat din ciclul natural, și la fel ca potasiul, nu ajunge înapoi în sol după recoltare. Fertilizarea cu Polysulphate® reface resursele naturale cu Magneziu, asigurând astfel o prezență constantă a acestui element în sol pe intregul ciclu biologic de vegetatie.

Calciul din formula Polysulphate® are de asemenea, o importanță majoră în asigurarea creșterii plantelor. Acesta are rol în diviziunea celulară rapidă, calciul fiind necesar pentru consolidarea membranelor și pereților celulari. Fără cantități suficiente de calciu în sol, plantele își reduc ritmul  de creștere si dezvoltare, iar părțile vegetative devin mult mai susceptibile la rupere și deformare.

Polysulphate® este un îngrășământ solid cu certificare organica, disponibil în formă  granulată sau pudră, și poate fi aplicat împreună cu produse pe bază de azot. Studii recente desfășurate în Regatul Unit, arată că prin tratamentul cu sulf, producția primară a grâului de iarnă a crescut în medie cu 6%, fiind înregistrate și creșteri de până la 30% pe anumite terenuri. Culturile de crucifere (ex. mazăre, fasole boabe) sunt și mai puternic influențate de fertilizarea cu sulf, crescând randamentul unor culturi cu până la 80% (rapiță).

Cu toate astea, cantitatea de sulf liber circulabil în atmosferă prezintă o puternică scădere în ultimii 30 de ani, ceea ce, combinat cu creșterea suprafețelor cultivate în aceeași perioadă, duce la o lipsă acută de sulf disponibil. Sulful este un element esențial pentru producerea aminoacizilor și implicit a proteinelor, astfel, lipsa lui scade eficiența îngrășămintelor azotate. Cum arderea surselor de combustibil fosil (cărbune) a asigurat cantitatea necesară de sulf atmosferic pentru plante, trecerea la surse regenerabile de energie prevestește o lipsă din ce în ce mai acută a acestui element esențial pentru dezvoltarea culturilor agricole.

Cererea globală de îngrășăminte pe bază de sulfat este în continuă creștere, acest produs fiind unul din puținele dezvoltate cu scopul de a preîntâmpina această lipsă acută de sulf, oferind posibilitatea utilizării unui produs primar de încredere fermierilor din toată Europa și din întreaga lume.

Aceste carențe de elemente esențiale, afectează toate plantele, astfel pe lângă culturile agricole, plantele ierboase de pe pășuni consumă de asemenea sulf din atmosferă și din sol. Așadar, plantele ierbacee cultivate pentru furajul animalelor pot fi percepute ca și concurente plantelor cultivate pe terenuri agricole. Împrăștierea gunoiului de grajd pe pășuni și fânețe ajută la menținerea unui nivel minimal de sulf în sol, însă tratarea acestor terenuri și cu îngrășăminte pe bază de sulf în vederea creșterii productivității este, de asemenea, imperios necesară.

Conform cercetărilor, după fertilizarea pe bază de sulf, producția primă de fân provenit din trei cosiri a crescut cu până la 35%, conținutul de zaharuri solubile a crescut cu până la 30%, iar pierderile de nitrat s-au redus cu până la 82%. Sulful și azotul sunt elemente esențiale pentru producția de proteine și la animale, lipsa echilibrului între cele două elemente în alimentația bovinelor și ovinelor afectând microflora rumenului, și implicit, creșterea animalelor.

Pe lângă sulf, Polysulphate® asigură și o sursă sigură de potasiu, magneziu și calciu, și este ușor de depozitat datorită concentrației ridicate, și disponibil pentru utilizare imediată datorită solubilității. Polysulphate® se aplică la pregatirea terenului prin încorporare cu scopul de a asigura echilibrul necesar între sulf și azot. Produsul nu trece prin procese chimice sau industriale, ci este exploatat, prelucrat prin spargere și ambalat fără o alterare semnificativă a compoziției naturale.

Datorită necesității universale de sulf a plantelor, produsul conferă o sursă naturală ideală pentru toate tipurile de culturi, în special pentru crucifere, cereale, leguminoase, dar și pentru culturi de uz zootehnic, cum ar fi pășuni bogate în trifoi, lucernă sau furaje de siloz sau silvice.

Datorită noilor tehnologii, polihalitul care stă la baza îngrășământului Polysulphate® este extras cu o amprentă de carbon redusă, și împrăștierea lui pe terenuri agricole prezintă un impact redus asupra calității mediului. Aceste calități vor ajuta fermierii să-și atingă obiectivele privind emisiile de carbon, solicitate de unii comercianți și procesatori de produse alimentare. Aceste obiective de carbon sunt preconizate să devină mult mai restrictive pe viitor, astfel alinierea la aceste constrângeri legislative viitoare va deveni și mai importantă pentru fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole