Suprafețe uriașe rămase necultivate în România! ”Ni se strică utilajele”

Seceta pare mai acută decât oricând în unele zone ale României, iar fermierii spun că nu mai pot nici să intre cu utilajele să lucreze terenul. Potrivit lui Lucian Marincea, fermier din județul Teleorman, sunt multe suprafețe unde grâul nu a fost încă semănat, iar dacă ploile nu-și fac apariția curând, acestea vor rămâne necultivate.

”Eu și fermierii din zona mea nu ne încumetăm să ne apucăm de semănat la ora asta. Vă dați seama, suntem la sfârșitul lunii octombrie, epoca de semănat în sudul țării s-a dus, iar noi nu semănăm grâu pentru că nu avem cum. Terenul este ca aici, se strică utilajele noi. Micii fermieri, cu utilaje de capacități mici, nici nu ne putem atinge de terenul acela. Marii fermieri, dacă bagă sămânța în teren, stau la ghici dacă va ploua.

Sunt suprafețe imense care sunt nu nesemănate, ci nediscuite, nearate, cu terenul rămas în stand by. Noi, crescătorii de animale, mergem oriunde găsim un pic de fân. Lucerna mea este uscată la propriu, am speranțe că se va revigora la primăvară, dar la momentul acesta nu am ce să mai recoltez de pe acele parcele. Norocul nostru că marii fermieri n-au putut să-și lucreze terenurile și mai putem merge să mai strângem furaje pentru animale de pe terenurile lor”, a precizat Lucian Marincea pentru AGRO TV.

Potrivit fermierului, situația este cu atât mai gravă în sectorul zootehnic, pentru că animalele au nevoie de hrană.

”Este o situație dezastruoasă. În zootehnie este mai rău decât în vegetal, pentru că terenul poți să-l lași nelucrat, dar animalul nu poți să-l lași să moară de foame. Trebuie să cumpărăm furaje, borhoturi, inputuri, să le ținem în viață să ieșim cu ele în primăvară”, a mai spus agricultorul teleormănean în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Mulțumiți Directivelor UE. Ei au ordonat si Guvernul sa conformat . Așa ca si in urmatori ani va fi si mai greu( pentru ca nu se mai poate pregati terenul din timp)

  2. O sa ploua de o sa ne rugam pentru oprirea inundațiilor, după care pentru ploaie din nou.Asta suntem în loc sa amenajam irigații și diguri ,pupam moaște .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole