Scădere importantă a suprafețelor semănate cu porumb în Europa. Ce pierderi înregistrează principalele țări cultivatoare

Prognozele specialiștilor de la rețeaua franceză de producție a porumbului, Maïze, sugerează o scădere semnificativă a suprafețelor semănate cu porumb în Europa pentru 2023.

„Această tendință a suprafețelor semănate cu porumb în Europa pare să fie legată de o scădere a competitivității economice a culturii de porumb, de scăderea prețurilor acestuia și creșterea costurilor de producție, un deficit de recoltă în 2022 și de intrarea în vigoare a noilor cerințe PAC”, se arata într-un comunicat Maïze.

O scădere de 6% a suprafețelor din Europa cultivate cu porumb, față de 2022

În ceea ce privește semănatul de primăvară, fermierii par să se poziționeze în principal pe floarea soarelui. Rețeaua franceză de producție a semințelor de porumb estimează 14,1 Mha  porumb pentru Uniunea Europeană, „o scădere de 6% (aproximativ 800.000 ha) față de 2022.

Tendință descendentă este și pentru Europa de Sud: consecință a lipsei resurselor de apă; Suprafața de porumb este de așteptat să scadă cu 10% în Italia și cu 6% în Spania.

Maïze: Suprafețele de porumb ar putea scadea cu 10% in România

În zona Europei Centrale, pentru suprafețele de porumb Maïze previzionează ca ar scădea cu cel puțin 5% în Polonia și cu cel puțin 10% în Ungaria și România.

În ceea ce privește porumbul furajer, suprafețele ar fi și ele în ușoară scădere, în special în Germania din cauza reducerii efectivelor de animale și scăderea nivelului de încorporare a porumbului furajer în metanizoare. În Franța, porumbul furajer ar scădea cu aproximativ 2%, din cauza scăderii efectivelor de animale.

Scăderea suprafeței cultivate cu porumb și în afara UE

În afara UE, se preconizează că suprafața de porumb va scădea brusc în Ucraina; în urma dificultăților de recoltare din 2022 și a lipsei de lichidități, suprafața de porumb ar putea scădea cu aproape 25% în Ucraina.

În Rusia, suprafața de porumb ar trebui să înregistreze, de asemenea, o scădere ușoară. Suprafața de porumb este de așteptat să fie relativ stabilă în Belarus și în scădere în Serbia.

Pentru Turcia se anticipează o creștere puternică a cultivării suprafețelor de porumb

O excepție de la această scădere generală a suprafețelor de porumb pentru 2023 vad specialiștii de la Maïze, în Turcia . Aceștia anticipează o creștere puternică a suprafețelor de porumb, înlocuind o parte din suprafețele cultivate cu bumbac care a devenit mai puțin atractivă. 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole