SUPRAFATA DE TEREN AGRICOL IRIGAT S-A TRIPLAT

Suprafaţa de teren agricol irigat s-a triplat faţă de anul trecut, a declarat, vineri, la Galaţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima. Ţinta Executivului nu a fost însă atinsă, deşi statul a oferit apa gratuit fermierilor.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima, a anunţat, vineri, la Galaţi, că în România suprafaţa de teren agricol care beneficiază de irigaţii s-a triplat, dar Executivul nu şi-a atins obiectivul în condiţiile în care anul acesta suprafaţa irigată ar fi trebuit să crească de cinci ori. Pentru a-i încuraja pe fermieri să irige, statul a oferit gratuit apa.

„Noi aveam aşteptări de peste un milion de hectare, dar am văzut că nu se poate îndeplini acest obiectiv pentru că agricultorii au fost luaţi pe nepregătite. Pe de o parte ne solicitau să dăm scutire la energie pentru apă sau să găsim o metodă de acordare astfel încăt să aibă apa mai ifetin. Am găsit, am dat-o gratuit. În schimb, ei nu erau pregătiţi cu mijloacele, cu echipamente, utilaje, instalaţii”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima, într-o conferinţă de presă la Târgul de Toamnă, din Galaţi.

Dima a mai spus că Guvernul a decis să-i încurajeze pe fermierii care solicită fonduri europene şi doresc să-şi cumpere sisteme de irigat.

„Am introdus condiţia ca de minimum 30% din valoarea proiectului să poată achiziţiona instalaţii de irigat, iar în această măsură ajutorul financiar este de 100%. Dar până acum se puteau realiza doar obiective de infrastructură, eu ştiu – să intervii asupra conductelor staţiilor de pompare, dar acum le dăm voie să achiziţioneze şi echipamentele de irigat organizaţiilor udătorilor de apă sau Federaţiei udătorilor de apă, astfel încât aceste organizatii să poată, prin echipamentele achziţionate, să mărească suprafaţa pe care o vor iriga”, a explicat Floricel Dima.

- Publicitate -

În 2016, suprafaţa de teren agricol irigat a fost de 200.000 de hectare, iar anul acesta, prin acordarea gratuită a apei, s-a ajuns la 600.000 de hectare de teren agricol irigat, ţinta fiind un milion de hectare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole