”Sunt fermier de 16 ani… Mai greu ca ACUM, n-a fost NICIODATĂ!”

Tot mai mulți crescători de vaci din România, în special cei care se ocupă cu producția de lapte, își dau animalele la abatoare, pentru că nu mai au cu ce să le hrănească și să-și acopere cheltuielile. Furajele sunt din ce în ce mai scumpe, la fel și celelalte costuri, iar măsurile de sprijin pentru fermieri din partea statului ori nu vin, ori vin prea târziu.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat cu mai mulți fermieri din acest sector greu încerat, printre care și Daniel frei, fermier din județul Satu Mare. Acesta ne-a spus că anul 2022 a fost cel mai greu de până acum, după 16 ani de muncă în acest domeniu, iar perspectivele pentru anii următori nu aradă deloc bine.

”Este o situație foarte grea. În ultimii 16 ani, de când am această fermă de bovine, o situație mai grea decât anul acesta nu am mai întâmpinat. Reprezint uniunea de ramură a cooperativelor din sectorul bovin (BOVICOOP), avem 600 de fermieri membri, organizați în 16 cooperative și un efectiv de aproximativ 30.000 de bovine. Toți colegii, la unison, putem zice că este o situație foarte grea, pe care văd că Ministerul Agriculturii nu vrea să o înțeleagă.

Avem săptămânal fermieri care livrează vaci către abatoare. Chiar mâine, de la noi din cooperativă, de la Satu Mare, pleacă 21 de vaci care încă erau în lactație, dar trebuie să reducem efectivele, pentru că nu avem ce să le dăm de mâncare. Nu înțeleg de ce nu reușesc cei de la minister să vadă ce se întâmplă. Au dat despăgubiri în sectorul vegetal, pentru cultura mare, dar au uitat de noi, de crescătorii de vaci, au omis pășunea, au omis lucerna, trifoiul. Noi astăzi suntem în situația în care cumpărăm furaje, cumpărăm fân la 200-250 lei un balot mare, în condițiile în care la mine la fermă, la un efectiv de 75 de bovine, furajez doar pentru tineret, vaci înțărcate și viței, undeva la 4-5 baloți. Asta înseamnă 1.000 lei, înmulțit cu 30 de zile, 30.000 de lei doar pentru furajare. De vacile de lapte nici n-am vorbit, de salarii n-am mai povestit nimic, de cheltuielile cu curentul, cu motorina și așa mai departe. Avem în ferme minusuri de 20.000-25.000 lei în fiecare lună. Nu știu cât timp o să o mai putem duce”, a precizat Daniel Frei pentru AGRO TV.

Potrivit crescătorului, pierderile în acest moment sunt de 35 de bani pe litrul de lapte, iar soluția propusă zilele trecute de Ministerul Agriculturii, adică acordarea unui ajutor de 72 de euro în 2023, nu reprezintă o soluție viabilă.

”Costurile s-au dublat. Eu îmi fac lunar acest calcul, iar mie îmi iese un cost de producție de 3,25 lei/litrul de lapte, în condițiile în care luăm 2,9 lei/litru de la cooperativă. Deci avem o pierdere de 35 de bani pe litrul de lapte.

Noi avem nevoie de o soluție de urgență. Este o situație disperată pentru noi. La noi în cooperativă, în luna mai, livram în jur de 29.000 de litri de lapte zilnic. Astăzi mai vindem în jur de 24.000 de litri. Procesatorii ne-au atenționat că trebuie să le livrăm laptele din contract și s-ar putea să plătim penalități pentru laptele lipsă. Ca și fermier, nu pot să mă duc veșnic în pierdere, dar se pare că nu vor să înțeleagă acest lucru”, a mai precizat Daniel Frei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole