15 mai 2021 - 10:07

Abatoarele mobile, o solutie pentru fermierii din sud? Ce spune Emil Dumitru

În apariția sa în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Emil Dumitru a răspuns întrebărilor fermierilor venite pe pagina de facebook AGRO TV. Astfel, secretarul de stat a venit cu lămuriri legate de valorificarea mai eficientă a cărnii

”Nevoile sunt multiple. E clar că avem nevoie de a valorifica superior. În zona bovinei știți foarte bine că există un sport național cu acei intermediari, denumiți samsari de animale. Eu am așteptări ca ANSVSA și medicii veterinari concesionari, care vor primi niște sume consistente de la bugetul de stat, să-și facă treaba, să verifice modul în care circulă animalele și modul în care fermierul reușește sau nu reușește să-și vândă animalele”, a precizat secretarul de stat.

Emil Dumitru a vorbit și despre abatoarele mobile și de ce s-a optat pentru această soluție doar în zonele montane.

”În ceea ce privește abatoarele de mici capacități, am ales varianta să finanțăm în zona montană, pentru că acolo și accesul la infrastructură e mult mai complicat, și intensitatea de animale de carne e mult mai mare. Asta nu înseamnă că pe viitor nu ne vom gândi să finanțăm și în zona de sud astfel de abatoare, dar dacă sunt profitabile. Pentru că altfel, mai bine gândim o schemă de ajutor de stat prin care să-i acordăm fermierului o sumă de bani care reprezintă transportul subvenționat până la abator, astfel încât să ducă animalul la un abator de mai mari capacități. Sigur, trebuie să verificăm și trasabilitatea cărnii, să vedem ce vând restaurantele și să intrâm într-o normalitate pe ce înseamnă producția organizată”, a subliniat oficialul MADR.

Secretarul de stat a mai precizat că se vor reface consiliile pe produs, iar consilierii pe afaceri europene care vor pleca la Burxelles să reprezinte interesele fermierilor nu o vor mai putea face dacă nu primesc mandat din partea sectorului reprezentativ

”Vreau să învățăm să lucrăm împreună. Să nu mai ținem plenare de două ore în care să facem cultul personalității, ci să facem consilii pe produs, pe fiecare filieră de produs. (…) Le-am transmis consilierilor pe afaceri europene că, din luna ianuarie, nimeni nu mai pleacă la Bruxelles fără mandat din partea sectorului reprezentativ”, a mai spus Emil Dumitru în direct la AGRO TV.