Sume URIAȘE de bani rămase la AFIR! De ce nu accesează fermierii fondurile europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) desfășoară în această perioadă sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Aceasta este împărțită în opt componente distincte, pentru fiecare sector, însă până la această oră doar două dintre aceste componente au beneficiat de proiecte depuse în număr mare.

Cu toate că pragurile de calitate lunare au scăzut, iar destul de mulți fermieri s-ar putea încadra în punctaje, volumul de depuneri pe mai multe componente ale submăsurii 4.1 este extrem de mic, astfel că mai sunt sute de milioane de euro disponibili.

”Avem în derulare o sumedenie de submăsuri, multe dintre ele au ajuns la pragul de 150% depunere, deci s-au închis, fonduri epuizate. Dar avem și măsuri pe care nu s-au depus proiecte. Din acest punct de vedere, cel mai mare semnal de alarmă vrem să-l tragem asupra submăsurii 4.1.6 – Investiții în producția zootehnică pe național. Aici s-au depus foarte puține proiecte. Nu cred că pragurile de calitate sunt problema, pentru că acestea au scăzut. Se pare că nu există un interes în zona rurală pentru aceste fonduri”, a precizat consultantul Valentin Ene în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Întrebată de realizatorul Ovidiu Ghinea care ar putea fi motivul pentru care fermierii nu accesează aceste măsuri, consultantul Gabriela Fekete a explicat că acesta ar putea fi legat de interdicția fermierilor de a construi pe terenuri extravilane fără Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

”Cred că mai este încă un motiv: construcțiile pe terenuri extravilane. Foarte multe ferme nu sunt pregătite pentru a putea construi, nu au PUZ-uri pentru a realiza o construcție pe extravilan. După mine, acesta ar putea fi un impediment”, a precizat Gabriela Fekete.

Astfel, legislația actuală din România le pune, practic, bețe în roate fermierilor care vor să își dezvolte fermele cu ajutorul fondurilor europene. Un proiect privind modificarea Legii 50/1991, care vrea să corecteze această situație, a trecut în plenul Camerei Deputaților în data de 16 noiembrie, însă nu a intrat în vigoare până la această dată. Astfel, dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele zile, sute de milioane de euro din sesiunile actuale deschise de AFIR ar putea rămâne neaccesate de fermieri.

- Publicitate -

”Actualul ministru al agriculturii a inițiat un proiect de lege prin care vrea să autorizeze construirea acestor magazii și grajduri, clădiri cu destinație agricolă, fără PUZ în zonele extravilane. Dar încă nu s-a materializat. Din păcate nu va mai fi timp fizic să putem prinde această perioadă de depunere. Până în 7 ianuarie cel târziu ar trebui să se materializeze, să se publice în Monitorul Oficial și să se modifice și Ghidul solicitantului. Este greu de crezut că se va realiza în această sesiune”, a mai subliniat consultantul Valentin Ene pentru AGRO TV.

În acest moment, potrivit datelor oficiale de pe site-ul AFIR, pe submăsura 4.1 mai pot fi depuse proiecte de peste 560 de milioane de euro până la atingerea plafoanelor financiare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

 1. Chiar ma interesa sa depun proiect in aceasta sesiune însă realitatea , motivele pentru care nu am mai depus au fost :
  – lipsa unui pret ,obținut din piața ,care sa acopere costul de producție și sa justifice investiția
  – concurenta neloiala din piața , ajungi sa termini investiția și apare unul gen abator care îți da un pret de aduci bani de acasă
  – situatia PUZ , doc mediu
  – condițiile pe care bancile le impun pentru a susține contribuția de 30 % din valoarea proiectului , la 1 milion accesat, 300.000 euro plus 190.000 TVA , la un total de 490.000 euro creditați mai aveau puțin sa-mi ceara sa pun ipoteca și pe suflet !!!!
  Motivul real , ne apropiem de ani de criza și bancile sunt reticente in a acorda astfel de credite pentru ca au experiența proiectelor in derulare care s-au împotmolit prin mărirea costurilor la materiale iar beneficiarii nu au mai putut compensa aceste costuri constructorilor care au blocat Șantierele !!!!
  -Constructorii nu mai vin la astfel de lucrări pentru ca aceste contracte sunt într-un final păguboase , nimeni nu aduce bani de acasă ca sa fie x sau y beneficiar mulțumit !
  – Nu vreau sa-mi pierd tot pentru ca cei de la Afir, Madr nu coboară din fotolii și nu se duc ei sa vada realitatea din sate , cu oameni truditori ce nu pescuiesc 500.000 de euro din lac peste noapte , unde satele sunt pe jumătate părăsite, îmbătrânite și mai suntem doi trei nebuni care mai vrem sa facem câte ceva !
  Ceea ce nu au înțeles este ca ei trebuie sa ne ajute , nu se ne îngroape , nu sa nenorocească ce a mai rămas bun in satul românesc !
  Va Invit sa va arat realitatea satului , oricând ,ca sa puteți vedea ca tot ce scrieți și cu cine va consultați pentru aceste ghiduri nu trăiește cu adevărat la sat ! Sunteți rupți de realitate d-nilor cu funcții !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole