Sumă COLOSALĂ plătită pe importurile de alimente. Cifra se apropie de 1,8 miliarde USD

Pe fondul majorării prețurilor materiilor prime agricole, dar și al cererii robuste în contextul #coronacrizei, factura totală plătită pentru importurile mondiale de alimente ar urma să fie mai mare în acest an, cu până la 12 puncte procentuale.

Vorbim practic de un nou record, potrivit informațiilor transmise joi, 10 iunie 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citate de Reuters.

În raportul său semestrial cu privire la costul importurilor de produse alimentare, în care sunt incluse şi costurile cu transportul, experții FAO au precizat că, în acest an, acestea ar urma să atingă un nivel record de 1,715 miliarde de dolari, în creștere față de nivelul de 1,530 miliarde de dolari înregistrat în 2020.

Tot cei de la FAO susțin că aceste costuri ridicate vor persista o perioadă susținută, deoarece aproape toate produsele agricole au devenit mai scumpe, în timp ce o raliere a piețelor energetice ar putea crește costurile de producție ale fermierilor, a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Specialiștii FAO au mai precizat că majorarea nivelului comerţului cu produse agricole în perioada pandemiei arată lipsa de elasticitate a consumului de alimente, precum şi rezistenţa pieţelor internaţionale, adăugând că majorările de preţuri înregistrate de la finele lui 2020 generează riscuri pentru ţările sărace, care se bazează pe importuri.

Anterior, FAO a anunţat că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a continuat să crească în luna mai, pentru a 12-a lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2011.

La nivel global, FAO estimează că exporturile de alimente şi produse agricole au crescut cu aproape 52 de miliarde de dolari în 2020, comparativ cu 2019, ceea ce reprezintă un avans anual de 3,2%, iar ţările în curs de dezvoltare au fost responsabile pentru aproape 40% din această creştere.

Un actor important care a stat la baza majorării cererii şi preţurilor la produsele agricole în 2020 au fost importurile Chinei, ca urmare a eforturilor Beijingului de a-şi reface sectorul cărnii de porc după epidemia de pestă porcină africană.

În viitorul sezon 2021-2022, FAO estimează că importurile de porumb ale Chinei ar urma să crească până la 24 milioane de tone, ceea ce înseamnă că China va rămâne cel mai mare importator mondial, după ce în sezonul 2020-2021 importurile sale de porumb s-au majorat de patru ori până la 22 milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole