28 iunie 2022 - 12:55

Sucul de portocale, un moft? Boala dragonului galben risca sa invadeze Europa

Tuturor ne place să ne răcorim, din când în când, cu un pahar de suc de portocale. Ei bine, în viitor, acest produs care pare banal, ar putea deveni un moft. Oamenii de știință avertizează cu privire la ”boala dragonului galben”, o maladie care, de la mijlocul anilor 2000, distruge plantațiile de citrice din America, Asia și Africa, și care riscă să își facă apariția și în Europa.

Boala dragonului galben, cunoscută și sub numele de boala de înverzire a citricelor este una dintre cele mai mari amenințări bacteriene pentru pomii de citrice la scară globală, afectând deja grav culturile din Florida, California sau Brazilia. Potrivit Centrului Internațional pentru Agricultură și Bioștiință, boala este cauzată de bacteria Candidatus Liberibacter asiaticus, care provoacă semne severe de stres la copacii infectați. Simptomele generale includ îngălbenirea frunzelor, defolierea și, eventual, pierderea întregii coroane, în urma răspândirii infecției.

Bacterie se răspândește de la o plantă la alta prin intermediul unei mici insecte – păduchele asiatic –  care este deja prezentă în Portugalia și Spania.

- Publicitate -

Principalul prejudiciu adus industriei citricelor este efectul bolii asupra fructelor, infecțiile provocând fructe mici, slab colorate și cu formă neregulată, care au adesea un gust acru, făcându-le astfel imposibil de vândut și consumat.

În prezent, nu există niciun tratament pentru a combate această boală bacteriană, în afară de tăierea și neutralizarea completă a copacilor infectați. Din cauza severității simptomelor sale, a lipsei de tratament eficient, boala dragonului galben se răspândește pe mai multe continente, devastând industria citricelor și amenințând modul de viață al cultivatorilor de citrice. Doar în Statele Unite ale Americii, boala a provocat pierderi de peste un miliard de dolari sectorului agricol.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite a investit peste 30 de milioane de dolari în 2014 pentru a căuta metode de a combate această boală, însă fără niciun rezultat. În prezent, cercetătorii caută alte soluții, precum posibilitatea de a modifica genetic portocalele, pentru a le face mai rezistente față de acestă bacterie. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.