19 octombrie 2021 - 11:48

Succesul aprovizionării cu alimente în pandemie contrazice politicile agricole

Măsurile de urgență ale guvernelor au contribuit la menținerea funcționării aprovizionării cu alimente în pandemie, dar politicile agricole continuă să reducă subvențiile ineficient fără a încuraja producția durabilă, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit anul trecut, țările au făcut diverse măsuri, inclusiv crearea așa-numitelor benzi verzi pentru transportul transfrontalier de alimente și creșterea ajutorului alimentar pentru gospodării, a mai declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Ca rezultat, politicile au avut, în general, succes în menținerea funcționării generale a lanțurilor de aprovizionare cu alimente, deși într-o structură generală a programelor de sprijin agricol au arătat puține schimbări”, a declarat OCDE într-un sondaj anual al politicii agricole.

Analizând 54 de economii avansate și emergente, organizația din Paris a estimat că un total de 720 miliarde de dolari pe an a fost transferat în agricultură în perioada 2018-2020.

Trei sferturi din acest sprijin a fost acordat ajutoarelor pentru fermieri, cea mai mare parte fiind prin ceea ce OECD vede ca instrumente care denaturează piața, cum ar fi controlul prețurilor sau subvențiile la producție.

Doar aproximativ 14% din sprijinul total acordat sectorului agricol s-a îndreptat către domenii structurale precum cercetarea și dezvoltarea, a mai spus OCDE.

Sprijinul care recompensează serviciile de mediu a fost relativ marginal, cu doar 1,5 miliarde de dolari din 268 miliarde de dolari pe an în plăți bugetare către producători legați în mod clar de astfel de servicii, a estimat acesta.

„În general, majoritatea politicilor actuale de sprijin nu răspund nevoilor mai largi ale sistemelor alimentare”, a spus OCDE.

Studiul OECD a răsunat de criticile Curții de Conturi Europene într-un raport, potrivit căruia uriașul program de subvenții agricole al Uniunii Europene nu reușește să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră.

OCDE a recunoscut că tehnologia culturilor a permis o reducere a intensității utilizării resurselor, producția globală de alimente crescând mult mai repede decât consumul de pământ sau intrări precum îngrășământ.

Dar multe subvenții ar putea fi redirecționate către servicii de inovare sau de mediu pentru a reduce emisiile și alte efecte negative asupra agriculturii asupra mediului, a adăugat acesta.