Succes revolutionar: S-a aflat durata de viata a virusului PPA!

Potrivit unui studiu publicat în revista Emerging Infectious Diseases, virusul pestei porcine africane (PPA), poate supraviețui unei călătorii transoceanice de 30 de zile în hrana și ingredientele contaminate pe bază de plante.

Studiul realizat de cercetătorii veterinari din Statele Unite a analizat degradarea virusului PPA din ingredientele pentru hrana animalelor, pentru a înțelege potențialul de răspândire a bolii prin furaje contaminate. Rrezultatele cercetătorilor au inclus măsurători mai precise care confirmă faptul că virusul poate supraviețui unei călătorii transoceanice de 30 de zile în furajele și ingredientele contaminate pe bază de plante.

Profesorul asistent Megan Niederwerder, de la Universitatea de Stat din Kansas (autorul principal al articolului științific), a comentat pe site-ul Kansas State Uni: „Acest studiu oferă dovezi suplimentare care confirmă riscul potențial pe care îl poate avea furajul pe timpul unei călătorii transfrontaliere a virusului PPA. Ultima noastră lucrare oferă estimări care includ erori standard și care caracterizează etapele degradării virale pentru virusul PPA, în ingredientele pentru hrana animalelor”.

Concentrația totală viabilă a virusului

Analiza detaliată arată că timpul de înjumătățire a virusului PPA în furaje este cuprins între 9,6 și 14,2 zile de la expunerea la diferite condiții de temperatură și umiditate, simulate in transportul transoceanic. Aceasta înseamnă că ar fi nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru toată concentrația viabilă de virus ca să se descompună, cu jumătate din potential, în condițiile unei călătorii transatlantice.

Dr. Niederwerder a adăugat că toate matricile de furaje au oferit un mediu mai favorabil pentru stabilitatea virală, în comparație cu mediile, acolo unde a fost calculată perioada de înjumătățire cea mai scurtă.

Noul studiu se extinde asupra lucrărilor anterioare ale Dr. Niederwerder și poate fi utilizat pentru a implementa practici de management bazate pe știință, precum timpul de stocare pentru a reduce acest risc.

„Transmiterea virusurilor specifice porcinelor prin furaje a fost recunoscută ca un risc încă din anul 2013, dar probabilitatea infecției cu virusul pestei porcine africane prin furaje pe bază de plante nu a fost cunoscută până la publicarea noastră la începutul acestui an. Cercetarea raportează date noi și informații cantitative importante care pot fi încorporate în modelele de risc pentru introducerea și atenuarea virusului PPA prin ingrediente alimentare importate”, a concluzionat omul de stiinta.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.