Subvențiile pentru fermieri, cu sau fără diploma de BAC? Mesaj important de la șeful APIA

Fermierii care vor să depună anul acesta cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să facă acest lucru indiferent de nivelul studiilor. Mai mult, fermierii nu trebuie să urmeze în 2023 cursul pentru utilizarea pesticidelor, organizat de Agenția Național Fitosanitară (ANF), spune directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Șeful APIA a răspuns la întrebarea venită de la un fermier, în direct la AGRO TV, în condițiile în care tot mai mulți agricultori sunt bulversați de ultimele ”bâlbe” de la Ministerul Agriculturii.

”Știm că sunt cele două Hotărâri de Guvern care reglementează Pilonul I și Pilonul II din Planul Național Strategic. În urma celor două HG-uri, s-au emis două ordine de ministru care au fost puse în consultare publică, și a fost introdusă o condiție în care fermierii trebuiau să aibă minim Bacalaureat sau să aibă acele certificate de competență. Ordinul s-a retras, după care s-a revenit, astfel că nu trebuie să ai liceul absolvit ca să depui cerere la APIA, era și o aberație. Nici certificatul nu mai trebuie pentru anul 2022.

Dar cei care au avut anul anterior o sancțiune pe SMR, sunt aproximativ 300 de fermieri din 800.000, care au o sancțiune sau un avertisment, pentru ei este obligatoriu să facă acel curs de la Agenția Națională Fitosanitară. În rest, ceilalți fermieri nu trebuie să facă acest lucru, iar depunerea cererii la APIA nu este condiționată de acest curs sau mai știu eu ce”, a precizat șeful APIA pentru AGRO TV.

Afirmația șefului APIA este întărită și de unul dintre consilierii personali ai ministrului Petre Daea, Florin Ciobanu. Potrivit acestuia, ar fi bine ca fermierii să urmeze cursurile organizate de ANF, însă nu este obligatoriu să facă acest lucru pentru a beneficia de subvențiile APIA sau de programele tomata, usturoiul etc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Obligatoriu trebuie sa între urgent acesta lege ,sa ai liceu plus bac pana la 100 de ha subvenționate iar ce trece peste 100 de ha subvenționate Obligatoriu studii superioare în domeniul agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole