17 octombrie 2021 - 11:42

Când vor ajunge subvențiile fermierilor români la nivelul celor din Vest?

Subvențiile pentru fermieri sunt un subiect de mare interes în agricultura românească, indiferent de perioadă. Mulți agricultori din țara noastră așteaptă momentul când subvențiile pe care le primesc vor ajunge la nivelul celor încasate de fermierii din vestul Europei. Potrivit înțelegerilor la nivel european, această convergență ar urma să aibă loc undeva în anul 2027, spune europarlamentarul Daniel Buda.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European a vorbit în detaliu despre acest subiect. Daniel Buda a precizat, însă, că deși subvențiile la hectar ale fermierilor noștri nu sunt în acest moment la nivelul altor state din UE, românii beneficiază de alte forme de sprijin care în alte țări nu există.

”Legat de ceea ce înseamnă convergență, adică egalizarea subvențiilor, este o dezbatere îndelungată aici. Sunt niște reguli la nivel european care stabilesc, până la urmă, o scadență a egalizării subvențiilor până în 2027. În același timp, să știți că sunt alte resurse financiare de care România beneficiază, comparativ cu alte state.

Eu sunt un om care vizitează nu doar fermele din România, ci și din Belgia și am avut o discuție cu fermierii belgieni care erau oarecum revoltați pe subvențiile pe care le primim noi în România, cum ar fi de exemplu sprijinul cuplat zootehnic, pe care ei nu l-au avut la vaca de carne sau la vaca de lapte. Cu alte cuvinte, să știți că noi chiar dacă nu avem aceste subvenții la nivel egalitar între statele membre, sunt alte resurse financiare pe care fermierul din România le are la dispoziție”, a precizat Daniel Buda.

În acest context, europarlamentarul a mai vorbit despre o problemă extrem de gravă din sectorul agricol românesc, și care trebuie rezolvată în următoarea perioadă de finanțare. Potrivit lui Daniel Buda, România are o mare problemă în ceea ce privește procesarea, iar această problemă trebuie rezolvată dacă vrem să devenim competitivi în piața europeană.

”Aș vrea însă să vă spun un lucru foarte clar. Nu este neapărat important să avem mai multe resurse financiare la dispoziție pentru sectorul agricol, este important ce facem cu acești bani. Dacă nu investim bani în ceea ce înseamnă componenta de procesare în agricultură, o să avem probleme. Nu putem să fim la nesfârșit furnizori de materie primă către alte economii din Uniunea Europeană, iar noi să nu transformăm aceste produse în produse finite. Acesta este segmentul pe care, în opinia mea, trebuie să-l accesăm în viitoarea Politică Agricolă Comună, iar Guvernul Cîțu are în vedere acest lucru, dar nu putem face acest lucru fără fermieri, fără investitori în agricultură.

Sigur, există niște reguli europene pe care trebuie să le respectăm, dar în același timp este extrem de important ca banii să fie cheltuiți în mod eficient în statele membre și mai ales în România, ca să devenim competitivi pe piață. Nu poți să vinzi porumbul cu vapoarele, vă vinzi vițeii în Turcia sau alte state, și să te aștepți să ai profit. Eu spun că trebuie să facem această procesare în interiorul României și atunci sigur că sectorul va fi competitiv”, a mai explicat Daniel Buda pentru AGRO TV.

Pe această cale, le reamintim fermierilor că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricutură (APIA) primește, în perioada 01 martie – 17 mai 2021, cererile unice de plată pentru Campania 2021.

Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA – Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență. 

Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA și al Municipiului București de care aparțin fermierii.