Fermierii își vor putea lua subvențiile de la APIA în avans, încă de la începutul anului!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește pentru anul 2022 câteva măsuri noi care să vină în sprijinul fermierilor, a anunțat directorul general al instituției, Adrian Pintea, în direct la Agro TV.

„Am început să pregătim, pentru perioada va fi 1 martie – 15 mai, primirea cererilor unice aferente anului 2022, care este ultimul an de tranziție. În paralel cu acest lucru – a fost chiar și o dispoziție a domnului ministru Chesnoiu – vom încerca să găsim pentru toate formele de sprijin o simplificare din punct de vedere a documentelor: pe de-o parte să fie cât mai puține, pe de altă parte să poată fi depuse online, lucru început, mai timid, încă din 2020. Astfel toate documentele vor putea fi depuse de către fermieri la APIA și în format electronic. Chiar și acele adeverințe de la primării, APIA le preia electronic de la unitățile administrativ-teritoriale. Mai mult, pentru că știm foarte bine că toate cererile depuse la APIA trebuie să fie semnate olograf de către fiecare fermier, pentru anul 2022 vom implementa semnătura electronică și pentru fermieri, chiar dacă aceștia sunt deocamdată în număr mic”, a anunțat Adrian Pintea în cadrul emisiunii „Agricultura la raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

De asemenea, șeful APIA a vorbit și despre o altă soluție pe care vrea să o implementeze aastfel încât fermierii să beneficieze de un sprijin financiar încă de la începutul anului.

„În anul 2021 a fost pentru prima dată când, în momentul în care tu, fermier, ai venit și ți-ai depus cererea unică de plată, undeva pe data de 15 martie am și început să eliberăm acele adeverințe cu dobândă subvenționată astfel încât tu, fermier, să nu mai aștepți data de 16 octombrie să primești avansul sau 2 decembrie să primești plata finală și să poți să-ți iei de la bancă acel până la 80-85% din valoarea sprjinului financiar, cu o dobândă de 2% plus ROBOR. Aceasta este o convenție agreată de către toate băncile comerciale cu care APIA lucrează. Ei bine, acest lucru îmi doresc să îl extindem și pentru alte forme de sprijin pe care APIA le dă, cum ar fi, de exemplu, pentru creșterea animalelor, acele servicii de menținere a registrelor genealogice. Deocamdată este o analiză internă, dar vrem să venim și cu acest lucru în sprijinul fermierilor, să nu aștepte în momentul în care au depus cererile pentru subvenție la începutul anului și să poată să își ia de la bancă subvenția în avans, APIA garantând cu acea adeverință”, a explicat Adrian Pintea.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole