Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează anul acesta, ca în fiecare an, o serie de plăți directe către fermierii români. Vă prezentăm lista completă cu plățile directe de care puteți beneficia în anul 2022, listă prezentată de directorul general al instituției, Adrian Pintea, în cadrul Conferinței Regionale Centru organizată de Clubul Fermierilor Români și transmisă în direct pe platforma media AGRO TV.
În anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar plătit de APIA din fonduri europene și de la bugetul național în cadrul următoarelor scheme de plată:
- Schema de plată unică pe suprafață (SAPS)
SAPS presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producție. Cuantumul SAPS se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.
- Plata redistributivă
Reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață și se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploatației agricole, indiferent de suprafața acesteia. Cuantumul plății redistributive și intervalele de suprafață pentru care se acordă această plată se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului.
- Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu
Fermierii care au dreptul la SAPS aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele PPABCM:
a) diversificarea culturilor;
b) menținerea pajiștilor permanente existente;
c) prezența unei zone de interes ecologic– ZIE pe suprafața agricolă.
- Plata pentru tinerii fermieri
Cuantumul PTF pe hectar se stabileste anual prin HG și este situat între 25% și 50% din cuantumul pe hectar al SAPS, procent care se stabilește prin hotărâre a Guvernului. PTF se acordă pentru maximum 60 ha eligibile pe care fermierul respectiv le-a declarat.
- Plata pentru micii fermieri
Fermierii incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, anterior anului 2021, pot beneficia de o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație.
- Ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal și zootehnic
Ajutoarele naționale tranzitorii reprezintă plăți care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.
- Sprijinul cuplat în sectorul vegetal și zootehnic
Conform HG nr.67/2021, se acordă sprijin cuplat în anii 2021 și 2022 în sectorul vegetal, pentru următoarele culturi: soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare(mazăre boabe și fasole boabe); cânepă pentru ulei și/sau fibră; orez; sămânță de cartof; hamei; sfeclă de zahăr; tomate pentru industrializare cultivate în câmp; castraveți pentru industrializare cultivați în câmp; legume cultivate în spații protejate; fructe pentru industrializare (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) cartof timpuriu pentru industrializare.
De asemenea, se acordă sprijin cuplat sectorul zootehnic fermierilor crescători de animale din următoarele specii:
a) bovine;
b) ovine;
c) caprine;
d) viermi de mătase.
La specia bovine se acordă sprijin cuplat pentru următoarele categorii:
a) bivolițe de lapte;
b) taurine de carne: vaci de carne și tauri de carne;
c) vaci de lapte.
- Măsura 10 – Agro-mediu și climă
- Măsura 11 – Agricultura ecologică
- Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice