23 ianuarie 2022 - 17:33

Subvenții pentru legumicultori în 2021 – ajutoare de minimis și scheme de sprijin

Legumicultorii români pot beneficia, anul acesta, de mai multe subvenții, fie că vorbim de ajutoare de minimis pentru usturoi, legume în spații protejate și plante aromatice, sau scheme de sprijin cuplat. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ion Păunel a venit cu detalii legate de fiecare formă de finanțare pentru legumicultori în 2021.

”Anul acesta, avem ajutoarele de minimis – unele dintre ele sunt plecate spre avizare la alte ministere, iar altele, cele care nu au suferit modificări, sunt deja funcționale. Vorbim aici despre programul usturoiul, care este în vigoare și HG-ul a apărut deja pe site-ul MADR. Fermierii pot primi aici 3.000 euro/hectar, iar suprafața minimă este de 3.000 mp. Are o continuitate acest program, este în al treilea an de desfășurare. Ca element de noutate față de anul 2020, avem cu 1,6 milioane euro mai mult la buget, deci un total de 3,1 milioane euro buget total. Sperăm ca anul acesta, cultivatorii să-și îndrepte atenția spre acest sprijin și sperăm ca el să fie mult mai mare, să ajungă la cei 3.000 euro, pentru că anul trecut au fost doar 1.500 euro”, a precizat Ion Păunel.

Pe lângă programul usturoiul, fermierii beneficiază anul acesta și de ajutoare de minimis pentru cultivarea legumelor în spații protejate, dar și pentru cultivarea plantelor aromatice.

”Este plecat spre avizare și proiectul pentru noul program destinat legumelor cultivate în spații protejate, cel care înlocuiește programul tomata. Aici vorbim de legume gen tomata, ardei gras, ardei capia, vânătă, varză și castravete. Bugetul este puțin mai mic față de anul trecut, 31 milioane euro. Sperăm că se va suplimenta. Subvenția este de 2.000 euro/1.000 mp. Mai avem un program nou, unde avem alocate în jur de 2 milioane de euro, dedicat cultivatorilor de plante aromatice – busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar”, a mai subliniat fondatorul Uniunii Salvați Țăranul Român.

În ceea ce privește sprijinul cuplat în sectorul vegetal, suprafața totală de legume în spații protejate eligibilă pentru această formă de sprijin este de peste 1775 hectare, iar bugetul total alocat este de 8,9 milioane euro.

”Vis-a-vis de sprijinul cuplat, aș vrea să vă dau o informație în premieră. Pentru cei care dețin legume în spații protejate și au mizat pe acest tip de sprijin în 2020, suprafața eligibilă totală pentru anul 2020 este de 1775,64 hectare, în creștere față de anul 2019. La insistențele noastre, și bugetul pentru această schemă de sprijin este într-o ușoară creștere. Bugetul total este de 8,9 milioane euro. Noi sperăm ca suma pe care o vom primi să fie cea pe care a anunțat-o Ministerul Agriculturii în toamna anului trecut – 4880 euro/hectar. De asemenea, la tomatele industriale avem o suprafață de 694 hectare și din informațiile pe care le avem, sprijinul va fi în jur de 1.600 euro/hectar”, a mai precizat Ion Păunel.