23 aprilie 2021 - 12:20

Subventii noi pentru sectorul zootehnic, cerute de Adrian Oros la Bruxelles

Ședință de foc la Bruxelles! Astăzi, 21 septembrie, toți miniștri agriculturii din Uniunea Europeană discută viitorul agriculturii din spațiul comunitar. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a luat cuvântul în fața celorlalți miniștri de resort pentru a face cunoscute cererile fermierilor români, încercând să obțină noi subvenții pentru aceștia. Mai exact, șeful MADR a cerut, în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), ca pe lista de sprijin cuplat în sectorul zootehnic să fie incluse și producțiile de carne de porc și de carne de vită.

”Sprijinul cuplat pentru venit, România susține o alocare de cel puțin 15%. Solicităm ca în lista produselor eligibile pentru plăți cuplate să fie introduse și carnea de pasăre și porc”, a subliniat ministrul Adrian Oros în cadrul dezbaterilor de la Bruxelles.

În cazul în care solicitarea șefului MADR va fi aprobată de Consiliu, fermele de porci și de păsări ar urma să primească subvenții directe similare cu cele încasate în prezent de crescătorii de bovine, ovine și caprine. Așadar, fermierii vor putea să încaseze subvenția suplimentară în baza valorificării cărnii, a performanțelor productive din exploatație.

Dacă solicitarea ministrului Oros va fi aprobată, fermele de porci și de păsări ar urma să beneficieze de subvenții directe în formă similară cu cele încasate astăzi de crescătorii de ovine, caprine și bovine. Sprijinul cuplat este, așa cum spune și numele, o schemă cuplată de producție, adică foarte probabil, crescătorii vor putea încasa subvenția suplimentară în baza valorificării cărnii, a performanțelor productive din exploatație.

În prezent, sprijin cuplat în sectorul zootehnic se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine și caprine, pentru următoarele categorii: bivolițe de lapte, ovine, caprine, taurine din rase de carne și metișii acestora, vaci de lapte.