SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MĂSURILE DE AGROMEDIU

Vesti bune pentru inca o categorie de fermieri. Este vorba de majorarea nivelului platilor acordate in cadrul masurii 10 “Agro-mediu si clima” pentru unele din pachetele aplicabile pe pajisti permanente. Cresterea este de aproximativ 50 euro/hectar/an comparativ cu anii precedenti.

De la 1 martie 2017, fermierii care utilizeaza terenuri agricole in zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu si clima pot solicita la APIA platile compensatorii de dezvoltare rurala prin cererea unica de plata.

Pentru masura 10. “Agro-mediu si clima”, pachetul 1 – Pajisti cu inalta valoare naturala, fermierii vor beneficia de 142 euro/ha/an. Asta inseamna o crestere substantiala a subventiei de la 93 de euro/ha/an, cat a fost in anul de cerere 2016.

Pentru pachetul 2, varianta 2.1 – lucrari manuale pe pajisti permanente se va oferi o subventie de 100 euro/ha/an. Pentru varianta 2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente, cuantumul subventiei va fi de 21 euro/ha/an.

In ceea ce priveste pachetul 3 – Pajisti importante pentru pasari vor fi oferite urmatoarele subventii: de pina la 310 euro/ha/an.

Pentru pachetul 4 – Culturi verzi cuantumul subventiei va fi de 128 euro/ha/an.

In cadrul pachetului 5 – Adaptarea la efectele schimbarilor climatice, valoarea subventiei va fi de 125 euro/ha/an.

Majorari de pina se inregistreaza la 410 euro se inregistreaza la pachetul 6 , care cuprinde printre altele –lucrari manual sau mecanizate facute pe pajisti.

Pentru pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu cuantumul subventiei va fi de 273 euro/ha/an.

Pentru pachetul 8 – o subventie de pina la 200 de euro pt cresterea animalelor de ferma din rase.