În condițiile în care sectorul vacilor de lapte se prăbușește de la o zi la alta, iar fermierii se înghesuie la porțile abatoarelor ca să scape de animale, statul risipește sute de mii de euro pe animale care nu mai există în ferme. Mai mult, nu este vorba de vreo fraudă, ci totul se întâmplă cât se poate de legal.
Detaliile legate de aceste cazuri ni le-a prezentat președintele asociației crescătorilor de vaci Holstein RO, Ionuț Lupu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. În dialogul său cu realizatorul Ovidiu Ghinea, fermierul a prezentat sumele pe care le primesc crescătorii adevărați de vaci, dar și cazurile excepționale, în care sute de mii de euro ajung la oameni care nu mai au animale.
”În general, fermierii primesc subvenții între 150 euro și 450 euro pe cap de animal, în funcție de efectivul pe care îl aveau în 2013, atunci când avem acea nenorocită dată de referință pentru ajutorul național tranzitoriu și efectivul de peste 250 de capete, acolo unde se oprește SCZ-ul. Mai mult de atât sunt doar în visele unor politicieni.
Avem, însă, și niște excepții care pe noi ne deranjează extrem de mult. Avem o fermă care a fost membră a asociației noastre, care în 2013 a avut 620 de capete și vreo 2.700 de tone de lapte înregistrat, pentru care a primit ajutorul național tranzitoriu. Între timp, acționariatul acelei firme s-a schimbat, noul proprietar a păstrat doar 4 capete, însă legal, acel fermier primește aproximativ 150.000 euro pentru 4 animale. Deci dacă un fermier care muncește ca un rob, de dimineața până seara, primește între 150 și 450 euro, un fermier care nu mai are animale primește până la 35.000 euro/cap de animal, iar acest sprijin este acordat în anul 2022”, ne-a explicat Ionuț Lupu, director executiv Holstein RO.
Și mai grav este că deși faptul este bine cunoscut, această practică nu se va opri nici în perioada 2023-2027. Ba mai mult, sumele vor fi și mai mari.
”Același fermier, începând din 2023, când data de referință se modifică la 2018, va ajunge să beneficieze de până la 80.000 EURO/cap de animal. Nu vrem să facem nicio referire la numele lui, pentru că omul a făcut totul 100% legal. Nu mai vorbim de moralitate, dar vorbim de un lucru legal care îl pune în postura de a primi 80.000 euro/cap de animal începând de anul viitor, iar acești bani în va primi până în 2027, când se termină exercițiul financiar”, a mai precizat Ionuț Lupu.
Mai multe detalii despre nemulțumirile crescătorilor de vaci, dar și cerințele acestora pentru decidenții de la Ministerul Agriculturii, puteți afla urmărind înregistrarea completă a emisiunii ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.